Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

„Colours of a Journey“

Likovni radovi djece azilanata

Likovni radovi djece azilanata

Kutinski KCM, Udruga Balkon, OŠ Vladimira Vidrića i Prihvatilište za azil u Kutini suradnici su na projektu „Colours of a journey“ što označava ime izložbe likovnih radova djece azilanata. Izložba je postavljena u OŠ Vladimira Vidrića u kojoj je moguće pogledati kako djeca azilanata vide svoju prošlost, sadašnjost i budućnost.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Riječ je o međunarodnom projektu čiji je nositelj u Hrvatskoj Udruga Balkon koja je za svog partnera u Kutini odabrala Udrugu KCM. Likovne radove na temu prošlosti sadašnjosti i budućnosti izradila su djeca iz zagrebačkog i kutinskog Centra za azil.

Kako je rekao Branko Kranjčević predsjednik kutinskog KCM-a željelo se staviti naglasak na budućnost i sadašnjost, a nešto manje na prošlost. „Na puni crteža nalaze se hrvatske zastave što govori da se djeci sviđa ovdje“, rekao je predsjednik KCM-a.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Likovni radovi djece temelje se na njihovom stvarnom životu koji ih je u mladim godinama surovo kaznio učinivši ih izbjeglicama iz svoje vlastite zemlje.

„I zato ovi radovi govore tisuću riječi, kao što to slike uvijek govore. Treba ih promatrati kao odraz stvarnog stanja i osjećaja djece koja su nedužna napustila svoje domove, svoje škole i našla se u tuđoj zemlji. Svakako treba odmaknuti sve teorije zavjere i svako politiziranje kada se govori o sudbini izbjeglih ljudi, što najbolje znamo i mi koji smo prošli slične stvari u svojoj povijesti“, rekao je pov. umjetnosti Mladen Mitar hvaleći dječju maštu i kreativnost koja je vječita inspiracija.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ravnateljica škole Snježana Coha pozdravila je prisutne ravnatelje kutinskih škola, predstavnike nositelja ovog projekta, kutinske Policije i Grada Kutine, naznačujući kako je OŠ Vladimira Vidrića jedna od dvije kutinske škole koje pohađaju djeca azilanata.

„Mi imamo na umu da je djeci teško i trudimo se pružiti im maksimum, Našu školu pohađa nekad desetak azilanata, nekada manje, ali taj broj varira. Djeca su se uklopila, a komunikaciju ostvarujemo na engleskom, hrvatskom, pa i njemačkom jeziku. Naša škola njeguje poštivanje različitosti i to nama nikada nije bio problem“, rekla je ravnateljica škole Snježana Coha.

Kako je naglasila na otvorenju ovu izložbu pogledat će i djeca sa svojim učiteljima kako bi i kroz radove ove djece saznali više o njihovim osjećajima i pogledu na sadašnjost i budućnost u Hrvatskoj ili negdje drugdje.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.