Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

“Država kao vlasnik 80% dionica Petrokemije mora konačno donijeti odluku”

Otvoreno pismo Sindikata i Udruge branitelja Petrokemije

Otvoreno pismo Sindikata i Udruge branitelja Petrokemije

Sindikat EKN-a Petrokemije, DEMOS-HUS Petrokemije i Udruga hrvatskih branitelja  Petrokemije Kutina uputili su Otvoreno pismo Predsjedniku Vlade RH, a isto na znanje dostavili gradonačelniku Kutine Zlatku Babiću i sisačko-moslavačkom županu Ivi Žiniću.

„Prilikom Vašeg prošlogodišnjeg sastanka s Upravom i Nadzornim odborom Petrokemije d.d. u Kutini prisutnima ste izjavili kako će Vlada RH dugoročno riješiti problem poslovanja Petrokemije kroz restrukturiranje i dokapitalizaciju koji će se provesti do konca 2017. godine. Kao uvjet za to tražili ste suglasnost i podršku od predstavnika radnika u NO-u koji je prisustvovao sastanku. Tražili ste da ne bude nikakvih odstupanja od procesa koji je trebalo provesti kao niti bilo kakvog „podmetanja klipova“.

Suglasnost i podršku ste i dobili, a sindikati i branitelji ničime nisu doveli u pitanje bilo koji dio ovog složenog procesa premda se baš i nismo u potpunosti slagali sa baš svime što se događalo. U tom procesu i Uprava i NO Petrokemije odradili su sve što je bilo nužno da se proces privede kraju. Nadležna ministarstva i državna tijela uključena u proces odradili su svoj dio posla. Sindikati i branitelji surađivali su sa svima njima i razgovarali s najzainteresiranijim potencijalnim sudionicima dokapitalizacije potvrđujući svoju suglasnost i podršku. Nakon brojnih, ne baš uvijek opravdanih, produljenja pojedinih rokova došlo je do određenih kašnjenja koja ugrožavaju cijeli proces na što smo Vam ukazali dopisima od 05. i 23. siječnja ove godine.

Na žalost nakon svega stvari su negdje zastale bez nama poznatog razloga. Država kao vlasnik 80% dionica Petrokemije mora konačno donijeti odluku o načinu završetka ovog mukotrpnog procesa. Situacija u Petrokemiji je izuzetno ozbiljna i vremena za daljnje odgode više jednostavno nema. U pitanju nije samo Petrokemija nego i grad i županija kao i brojni drugi gospodarski subjekti povezani s poslovanjem Petrokemije. O utjecaju na hrvatsku poljoprivredu da i ne govorimo.

Očekujemo od Vas da, sukladno svojoj izjavi na gore spomenutom sastanku, u narednih 7 dana donesete potrebne odluke koje će osigurati uspješan završetak započetog procesa. Odluka je na Vladi RH, odnosno na Vama kao predsjedniku. Očekujemo da nas u istom roku primite na sastanak ili da ponovno posjetite Petrokemiju kako bismo razjasnili moguća nerazumijevanja.

Odluka da ne učinite ništa – također je odluka. U tom slučaju smatrajte našu suglasnost i podršku završenom”, stoji u Otvorenom pismu sindikata i  Udruge branitelja.


Foto: Screenshot HRT


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.