O čemu razmišljati i pisati u fašničko vrijeme nego o krafnama. U svakom kraju lijepe naše ove se fine prženice od dizanog tijesta drugačije zovu. Negdje su krafne, negdje krofne, negdje pokladnice, no kako god se zvale jedno im je zajedničko: čine ovo vrijeme maškaranja baš posebnim.
U vrijeme djetinjstva kada smo umaskirani obilazili susjedstvo pjevajući fašničke pjesmice, nerijetko bi se kući vratili promrzlih prstića i noseva crvenih od hladnoće, jer znalo je biti baš hladno u ovo doba. Uletili bismo tada u toplu kuhinju iz koje se razlijevao miris friško pečenih krafni koje je baka već tradicionalno pekla za maškare i koje su onako punjene domaćim pekmezom od marelice i posipane šećerom u prahu prijale baš jako.
- 1 kg brašna
- 2 kockice svježeg kvasca
- 4 dl mlijeka
- 3 jaja + 3 žumanjka
- 13 dag šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 dl ulja
- 2 žlice ruma ili konjaka
- ribana korica polovice limuna
- žličica soli
Priprema:
- Kvasac otopiti u toplom mlijeku sa malo šećera. Dok se kvasac diže, umutiti mikserom posebno jaja, žumanjca, šećer i ulje.
- U većoj posudi prikladnoj za miješanje pomiješati brašno sa soli pa dodati uzdignuti kvasac i umućenu smjesu od jaja. Miksrom sa spiralama miksati smjesu dok ne postane dovoljno kompaktna da se lijepo mijesi rukom. Tada tijesto prestresti na radnu površinu i dobro ga izmjesiti rukama dok ne postane svilenkasto na dodir. Prekriti ga folijom i ostaviti na toplome da se digne dok ne udvostruči volumen (30-40 min).
- Dignuto tijesto razvaljati valjkom na debljinu od 1,5 cm pa čašom ili modlicom rezati krugove. Odlagati ih na čisti ubrus i pustiti da pokrivene ubrusom počivaju još 20-tak minuta.
- Krafne peći u velikoj količini zagrijanog ulja prvo s jedne strane a kada porumene odmah ih okrenuti na drugu stranu. Temperatura ulja ne smije biti previsoka. Kada se ulje zagrije na određenu toplinu i kada počnete peći krafne malo smanjite temperaturu jer će inače krafne pocrniti i neće biti fine ‘pufaste’ strukture.
- Pečene ocijediti na papirnom ubrusu od suvišne masnoće pa ih još tople posipati ili vanilijom ili šećerom u prahu. Poslužiti punjene mekanim pekmezom ili čokoladom.
Dobar tek!
Oznake: