SMŽ

Hrvatska se nametnula kao lider humanitarnog razminiranja

20 godina Hrvatskog centra za razminiranje

20 godina Hrvatskog centra za razminiranje

Borba sa minski sumnjivim područjima traje još od Domovinskog rata, a posljednjih 20 godina sustavno u organizaciji Hrvatskog centra za razminiranje (HCR), iz kojega ističu kako je kroz to vrijeme izgrađen jedinstven, inovativni sustav koji danas koriste i mnoge druge zemlje, a Hrvatska se na taj način nametnula kao lider humanitarnog razminiranja.

Istaknuto je ovo u ponedjeljak, 19.veljače u Sisku na svečanosti obilježavanja  20 godišnjice osnivanja Hrvatskog centra za razminiranje. U devet hrvatskih županija, odnosno 58 gradova i općina stalo je još 405,9 kvadratnih kilometara minski sumnjivog prostora, kazao je ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/02/HCR-1.mp3?_=1

 

Uskoro će biti odobren i projekt za razminiranje na području Osječko-baranjske županije vrijednosti 235 milijuna kuna, te još jedan veliki projekt:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/02/HCR-2.mp3?_=2

 

Podsjetio je kako su gotovo sve poljoprivredne površine razminirane sredstvima iz Europske unije.

 

 

Sisačko-moslavački župan izrazio je zadovoljstvo što je posljednjih godina u našoj županiji smanjena minsko-sumnjiva opasnost. Bili smo županija najzagađenija minama, i to na područjima u neposrednoj blizini naselja:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/02/HCR-3.mp3?_=3

 

U našoj županiji ostalo je još 70 kilometara kvadratnih  nerazminiranog šumskog područja, zaključio je župan.

 

 

Borba sa minski sumnjivim područjima kontinuirani je rad nadležnih institucijaod kraja Domovinskog rata. U tom području hrvatski pirotehničari, ali i cjelokupni sustav s HCR-om na čelu obavili su sjajan posao, on nije završen, rekao je u Sisku  ministar unutarnjih poslova Davor Božinović:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/02/HCR-4.mp3?_=4

 

Naši pirotehničari su stjecajem okolnosti oni koji imaju ogromno iskustvo i znanje i pouzdajem se u njihov rad u godinama koje dolaze, naglasio  je ministar Božinović, zahvalivši se svima koji su u ovih dvadeset godina radom u HCR-u dali svoj doprinos.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/02/HCR-5.mp3?_=5

 

Od 1996. godine ukupno je , od mina, stradalo 595 osoba od kojih 203 smrtno.Obavljajući svoj posao stradalo je 130 pirotehničara , od kojih je 38 izgubilo živote.

 

Na svečanosti , kojoj je nazočila i predsjednica Upravnog vijeća HCR-a Đurđa Adlešič , posebno se HCR zahvalio partnerima, investitorima i donatorima na društvenoj odgovornosti, kao i svim dionicima sustava protuminskog djelovanja , iznad svih pirotehničarima na njihovom nesebičnom obolu za Hrvatsku bez mina.

 


Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version