VIJESTI

“I mi zaslužujemo priliku”

Zapošljavanjem 25 žena smanjit će se njihova socijalna isključenost u lokalnoj zajednici

Zapošljavanjem 25 žena smanjit će se njihova socijalna isključenost u lokalnoj zajednici

U Hrvatskoj Kostajnici u utorak, 20.veljače održana je početna konferencija u sklopu projekta „I mi zaslužujemo priliku“. Organizacija početne konferencije je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda.

 

 

Osnovni cilj projekta je zapošljavanje i obrazovanje 25 žena sa završenim osnovnim ili srednjoškolskim obrazovanjem koje ujedno zbog svoje nezaposlenosti ulaze u kategoriju ranjive (ciljne) skupine teže zapošljive na tržištu rada., rekla je na predstavljanju projekta ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Hrvatska kostajnica Maja Böhm

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/02/CK-1.mp3?_=1

 

Zaposliti 25 žena na 24 mjeseca značajno je jer se tako smanjuje i njihova socijalna isključenost u lokalnoj zajednici.

Osim dugotrajnog zaposlenja djelatnice će na početku projekta proći program obrazovanja za gerontodomaćice i njegovateljice te će se lakše adaptirati i integrati na tržištu rada po završetku provedbe projekta. Isto tako, smanjiti će se stopa nezaposlenih žena, te zaposlenjem prestaju biti pripadnice ranjive skupine i imat će daleko veće mogućnosti za kvalitetnijim načinom života za sebe i svoje obitelji.

Projekt je u skladu sa Sporazumom o suradnji između RH i Europske komisije za korištenje EU strukturnih i investicijskih fondova za rast i radna mjesta u razdoblju 2014.-2020.

Nositelj projekta  je Hrvatski crveni križ- Gradsko društvo Crenog križa hrvatska Kostajnica, a partnetri projekta su Centar za socijalnu skrb Hrvatska Kostajnica i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Sisak

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/02/CK-2.mp3?_=2

 

Unutar Sisačko-moslavačke županije, GDCK Hrvatska Kostajnica ( Grad Hrvatska Kostajnica, Općina Majur, Općina Hrvatska Dubica i Općina Donji Kukuruzari) zabilježen je veliki broj građana  treće životne dobi koji pretežno žive u samačkim domaćinstvima. Prema podacima GDCK Hrvatska Kostajnica i CZSS Hrvatska Kostajnica imamo preko 250 korisnika kojima je potrebna njega i pomoć u kući.

Problem je što su krajnji korisnici teritorijalno udaljeni te nisu u mogućnosti otići sami u dućan po namirnice, doktoru ili po lijekove. Iz dugogodišnjeg iskustva u radu s korisnicima, evidentno je da im je potrebna pomoć oko kućanskih poslova, pripremanja toplih obroka, dostava lijekova, pomoganje pri kupanju, vođenje brige oko zdravstvenih potreba korisnika, previjanje rana i obavještavanja liječnika obiteljske medicine o njihovom zdravstvenom stanju.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/02/CK-3.mp3?_=3

 

U programu javnog rada, u ranijim projektima bilo je i problema, ističe Böhm

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/02/CK-4.mp3?_=4

 

Na samom početku provedbe projekta započet će se sa teorijskim i praktičnim dijelom osposobljavanja djelatnica za zvanje gerontodomaćica i njegovateljica. Dio djelatnica obrazovati ćemo za zvanje: gerontodomaćica u trajanju od 160 školskih sati, a dio djelatnica za zvanje njegovateljica u trajanju od 500 sati.

 

 

Teorijski dio osposobljavanja održati će se u Hrvatskoj Kostajnici. Praktični dio programa osposobljavanje gerontodomaćica će odraditi u domovima krajnjih korisnika, dok će njegovateljice praktični dio odraditi u Domu za starije i nemoćne osobe u Petrinji u trajanju od 240 sati. Po završetku obrazovanja djelatnice će stečeno znanje i iskustvo primjenjivati na terenu s krajnjim korisnicima.

Kroz projekt je planirano zaposliti voditelja projekta, administratora i koordinatora projekta. Planirano trajanje radnog odnosa voditelja, administratorai koordinatora projekta je 30 mjeseci, dok djelatnica tj.ciljne skupine 24 mjeseca po završetku programa obrazovanja.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version