Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Održan tradicionalni Novinarski bal – uručene nagrade i priznanja

Karmen Valenta primila priznanje za 30 godina rada u struci

Karmen Valenta primila priznanje za 30 godina rada u struci

Održan je tradicionalni Novinarski bal u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva – ogranka Sisačko-moslavačke županije. Predsjednica HND-a Sisačko-moslavačke županije Karmen Valenta izrazila je zadovoljstvo što novinari naše županije održavaju ovu tradiciju:

„Bez obzira što se viđamo na terenima gotovo svaki dan, ipak se na ovaj način vidimo apsolutno svi iz Sisačko-moslavačke županije, iz svih redakcija, iz svih medija koji jedu ovaj novinarski ili fotoreporterski ili snimateljski kruh. Iz godine u godinu redakcije su nam sve manje, ali upravo zbog toga što su nam redakcije sve manje, meni se čini da jača naša međusobna povezanost i suradnja, jer jedino na taj način svi možemo biti informirani o događanjima u našoj županiji“, rekla je Valenta.

Predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić zahvalila se svim medijima na dobroj suradnji i korektnom odnosu prema vijestima koje novinari donose iz Sisačko-moslavačke županije:

„Vi novinari kroz vaše medije ste prisutni u gotovo svim domovima u našoj Sisačko-moslavačkoj županiji. Nema vijesti koju vi ne prenosite, bila ona dobra ili loša. Vijest je ona koja daje našim građanima osnovnu informaciju što mi radimo i čime se bavimo, da bi njima olakšali život i da bi njima stvorili što bolje uvjete. U nekim krajevima naše županije, jedino vijest putem radio postaja, jedino vijest koju ćete vi prenijeti, ili kroz portal, moderne elektronske medije i kroz radio postaje, zasigurno je jedina vijest koja će doprijeti do njih“, rekla je Roksandić

 

DSC_0012

 

Priznanja 

Dodjeljena su Priznanja medijima i pojedincima, kao i novinarska nagrada „Zlatno pero“ najuspješnijim autorima.

Za 20 godina kontinuranog izlaženja priznanje je uručeno Novom Sisačkom tjedniku.

 

DSC_0033

 

Prvi broj Novog Sisačkog tjednika izašao je 17. prosinca 1998. godine u izdanju Sisak Pressa, novinsko nakladničke tvrtke utemeljene nedugo prije u potpunom privatnom vlasništvu zaposlenika, a nastao je kao tradicionalni nasljednik Jedinstva i kasnije  Sisačkog tjednika.

Danas je NST jedini lokalni list na području Sisačko-moslavačke županije koji redovito izlazi unatoč svim poteškoćama. Na mjestu glavnog i odgovornog urednika bili su Irinka Vidović, Sonja Waltl i Željko Maljevac koji i danas obnaša tu dužnost, a na dužnosti direktora i nakladnika stalno je Damir Pintarić.

Priznanjem za 25 godina kontinuiranoga rada nagrađena je Radio Banovina.

 

DSC_0035

 

Početak priče “Radio Banovine“ seže u proljeće 12. svibnja 1993. godine, kada se nakon dvije teške ratne godine prvi put u eteru čulo “Ovdje hrvatski radio, Radio postaja Glina. Pratite frekvenciju 99,1 MHz. Krajem milenija mijenjaju naziv radio postaje iz ‘Radio Glina’ u sadašnji naziv ‘Radio Banovina’.

„Teškom početku unatoč, malena lokalna radio postaja tijekom godina razvila se u radioteleviziju čija slušanost i gledanost prelazi granice Lijepe naše“ , kaže vlasnik i direktor Nikola Maričković.

Uručena su priznanja novinarima za 15, 20, 25 i 30 godina rada u struci. Priznanje za 15 godina primili su Matea Brenčić sa City radija, Kristina Jakopović s Petrinjskog radija i Igor Ahmetović s HRT-a.

Dvadeset godina u struci odradili su Ivana Baričić Bajtela s Radio Siska i Suzana Majstorović sa City radija.

Iako po struci veterinar, već 25 godina kontinuirano surađuje na kreiranju programa Radio Moslavine u Kutini, pa je za ovu značajnu obljetnicu priznanje primio i Drago Stanivuković, kao i Damir Pintarić koji je novinarsku karijeru započeo u Sisačkom tjedniku, a trenutno je direktor Novog sisačkog tjednika.

Tek 30 godina

Priznanja za najduži rad u struci , ove su godine dodjeljena trojcu koji je svoju karijeru započeo na Radio Sisku. Od stručne prakse do zaposlenja, Mario Janušić  je uz redovne tehničarske poslove počinje raditi i kao radijski voditelj, novinar, glazbeni urednik, od 2003. radi i poslove voditelja marketinga.

 

DSC_0072

 

Daniel Berdais svoju je novinarsku, radijsku priču počeo graditi još kao srednjoškolac na Radio Sisku. Na početku je bio voditelj polusatne emisije „Pop Top Music Shop“ koja je u konačnici prerasla u glazbeni radijski magazin u trajanju od četiri sata.

 

DSC_0078

 

Odlazi u Zagreb i jedan je od osnivača Otvorenog radija. Brojne glazbene emisije, tekstovi, suradnje, RVG, Radio 101 i, u konačnici, povratak na Radio Sisak gdje i danas radi.

Prije trideset godina pokucala je na vrata Radio Siska i rekla ja ovo mogu raditi i trudit ću se raditi što bolje. Kako tada tako i sada beskrajno zaljubljena u radio kao medij.

 

 DSC_0085

 

Nakon Radio Siska pridružuje se ekipi Radio Quirinusa. Karmen Valenta, glavna urednica na našem radiju pokušava što bolje odraditi posao koji u nekim trenucima nije nimalo lak. Uređuje brojne emisije, zaslužuje nagrade, nekoliko Zlatnih pera, Brončani i Srebrni mikrofon, „Zlatnu Victoriju”, „Velebitsku degeniju“…

 

Zlatna pera 2017.

„Zlatno pero“ za najbolju fotografiju „Miroslav Kiš Mimi“ ove godine osvojio je Miroslav Šantek Cobra (PS Portal), dok je „Zlatno pero“ za Internet novinarstvo otišlo Jasmini Grgurić (Mirovina.hr). Za radijsko novinarstvo „Zlatno pero“ osvojila je Suzana Majstorovića (City Radio), dok je „Zlatno pero“ za televizijsko novinarstvo osvojio Saša Tadić (Radio Sisak), a „Zlatno pero“ za tiskano novinarstvo pripalo je Danijelu Preradu (Večernji list). Za snimateljsko televizijski rad nagradu „Zlatno pero“ osvojio je Igor Ahmetović (HRT).

 

DSC_0135

 

Zlatno pero za najbolju fotografiju „Miroslav Kiš- Mimi“ uručeno je Miroslavu Šanteku-Cobri za fotografiju snimljenu  u travnju 2017. godine i objavljenu na PS portalu pod nazivom Krijesovi Male Gorice.

 

krijesovi Male Gorice

 

Za Jurjevo upale se veliki krijesovi u ovom selu, a na inicijaciju s velikom vatrom roditelji dovedu i najmlađe stanovnike.

Priča pod nazivom „Umirovljeni postolar popravke djeci, starijima i sportašima – ne naplaćuje“ (priča je to o sisačkom postolaru Željku Vrđuki), ocjenjena je kao najbolji novinarski rad na internetskom portalu. Zlatno pero pripalo je Jamini Grgurić koja piše za portal Mirovina.hr.

Za radijsko novinarstvo „Zlatno pero“ osvojila je Suzana Majstorovića (City Radio), za emisiju „Dobre priče“. U obrazloženju komisije koja je odlučila da ove godine priznanje pripadne Suzani Majstorović sa City radija za emisiju „Dobre priče“ piše:

„Ova emisija odraz je edukativne uloge novinarstva. Priča o Marijani Šipušić, oboljeloj od raka dojke, ispričana kroz njene riječi, riječi članova njene obitelji i prijatelja zasigurno će potaknuti slušatelje da se okrenu ka svome zdravlju. Također su slušatelji dobili sve potrebne informacije o ovoj zloćudnoj bolesti kroz sudjelovanje predsjednice udruge oboljelih, ali najbitinije je da emisija potiče slušatelje, kroz Marijanino osobno iskustvo, i na preventivne preglede.“

Možemo reći, stoji u obrazloženju, da smo nagradili instinkt snimatelja.

„U trenutku kada ga na terenu napada čovjek, on  ne gubi osjećaj za svoj rad. Kamera je i dalje uključena, snima sve dok uspješno izbjegava udarce štiteći upravo tu kameru 🙂 to je ona poznata  fotića i kamermana da više čuvaš aparat nego glavu svoju… u konačnici su ti kadrovi u objavljenom prilogu dočarali atmosferu napada na Igora Ahmetovića (HRT) – ovogodišnjeg dobitnika Zlatnog pera u kategoriji televizijski snimateljski rad. „Jasenovac – prilikom prosvjeda antifašista došlo je do incidenta.“

„Zlatno pero“ za televizijsko novinarstvo osvojio je radijski čovjek – Saša Tadić (Radio Sisak) koji je dobro pretvorio radijsko iskustvo u TV novinarstvo. Gomila kadrova, koji se izmjenjuju, a da nisu dosadni, ni suvišni. Kratke izjave, dvije, konkretne, te nekoliko caka s kadrovima i motivima kadrova, a sve je to uspio strpati u tek tri munute. Brzo i efektno kao i njegov prilog o Nacionalnom natjecanju u čitanju na glas!

„Prvi hrvatski tax free grad želi privući investitore i zadržati mlade… Bjelovar – morali smo nešto poduzeti nemamo vremena za čekanje“. Naslov je ovo, najbolje ocjenjenog novinskog teksta, objavljenog prošle godine u Večernjem listu, teksta koji je kandidirao autor Danijel Prerad za nagradu Zlatno pero za tiskano novinarstvo. Odlično odabrana, aktualna i poticajna tema, a tekst pripremljen na izuzetno profesionalan način i nagrada nije izostala.

Zahvala i sponzorima: Metalna galanterija “Vrbanus”, SIMORA – Zajednica proizvođača “Pun ceker”, Optiplast – Odra sisačka, MIP Sisak, KuL In, Tehno servis Sisak, Šmit electronic Kutina… Zahvala i Sisačko-moslavačkoj županiji, kao i Gradovima i Općinama koji su dali potporu održavanju bala (Sisak, Popovača, Kutina, Novska, Petrinja, Hrvatska Kostajnica, Lekenik).

 

DSC_0143

 

Ovogodišnj Novinarski bal je bio u  znaku fašnika, pa, uz odličnu atmosferu koju su zagrijali grupa Rusway i Složna braća nije izostao ni ples pod maskama.

 

DSC_0148

bal

 

Do sljedeće godine!


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.