Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

Održana 6. sjednica Gradskog vijeća Grada Kutine

Usvojena Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja otpada

Usvojena Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja otpada

Gradsko vijeće Grada Kutine održalo je u utorak, 30. siječnja svoju 6. sjednicu koja je počela aktualnim satom. Među glavnim točkama dnevnog reda, koji ovaj puta nije bio preopširan, bilo je usvajanje Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog  otpada i biorazgradivog komunalnog otpada Grada Kutine. Odluka je donesena jednoglasno, nakon što je provedena javna rasprava u vremenu od 22. prosinca 2017. do 8. siječnja 2018. godine.  Vijećnik Dragutin Vagner (HSS) postavio je pitanje zašto prethodno nije održana najavljena tematska sjednica o Eko Moslavini, budući da se ova odluka odnosi na istog davatelja usluga.

„Tematska sjednica bit će održana, no čeka se nalaz revizije te će se tada raspravljati o stanju u poduzeću i planu za predstojeće razdoblje. Donošenje ove odluke je zakonska nužnost i ovo nam je rok koji moramo ispoštovati“, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić.

Odluku je detaljnije obrazložio pročelnik za komunlano gospodarstvo Eduard Gelešić. Vijećnici Ivica Glibo (MOST) i Irena Vdović (nezavisna vijećnica) na istom su tragu u svojim raspravama izrazili potrebu za odvajanjem otpada i širenjem jačanja svijesti kod građana o potrebi razvrstavanja otpada na kućnom pragu. Krajnji cilj je otpad koji se odvozi na deponiju svesti na minimum. Građani će biti motivirani i naplatom po volumenu otpada, a preduvjet je čipiranje kanti odnosno kontejnera, a što je želja građana Kutine već duže vrijeme. Da će ovdje biti problema kod provođenja odluke u praksu, sasvim je sigurno a na dnevnoj bazi pokazat će se koji su konkretni problemi s kojima će se susresti davatelj usluge Eko Moslavina i sami građani. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Vijećnici su uz ovu odluku usvojili i prijedlog odluke o davanju suglasnosti za kreditna zaduženja Dječjem vrtiću, te osnovnim školama Mate Lovraka, Stjepana Kefelje, te OŠ Banova Jaruga u svrhu ulaganja u projekte energetske obnove ovih ustanova. Prijedlog je iznio privremeni pročelnik za financije Grada Kutine, Ivan Crnac.

 Vijećnici su potvrdili i odluku o financiranju političkih stranaka i članova izabranih s liste birača zastupljenih u Gradskom vijeću. Za informaciju građanima za svakog člana gradskog vijeća planiran je iznos od 332 kn mjesečno, tako da pojedinim političkim strankama pripadaju sredstava srazmjerno broju njezinih članova u vijeću.  Ukoliko se radi o podzastupljenim spolu što su evidentno žene, iznos od 332 kn je uvećan za 10%. Donesena je i Odluka o prodaju paketa dionica tvrtke Pevec odnosno paketa od 7704 dionice navedenog trgovačkog društva.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Na aktualnom satu vijećnik Damir Petravić (SMB 365) postavio je pitanje o odlaganju, kako je rekao opasnog otpada u Gornjoj Gračenici, a govori se o lokaciji u blizini izvora pitke vode u Ravniku.

„Odlaganje otpada u Gornjoj i Donjoj Gračenici tiče se stanovnika s područja Popovače, u manjoj mjeri nas. Projekt proučavaju naše stručne službe i tvrtka Moslavina d.o.o. Od Ministarstva se traži zadovoljavanje svih kriterija za uporabnu i okolišnu dozvolu kako se ne bi ugrozio vodotok. Zasad je riječ o uvrštavanju tog postrojenja u prostorni plan Popovače. Detalje zasad ne znamo“, rekao je gradonačelnik.

Petravića zanima i hoće li Grad Kutina prodati Mali Lošinj, jer grad Popovača i općina Velika Ludina izrazili su želju za prodajom svojih udjela. Gradonačelnik je rekao kako se odluka o prodaji udjela Malog Lošinja neće donijeti bez odluke Gradskog vijeća. Iz aktualnog sata izdvajamo pitanje vijećnika Dražena Burića (HSP) koji je upozorio je na problem s kanalizacijom odnosno prelijevanjem vode kod kiša u Krču na cesti prema industrijsko logističkoj zoni, što otežava život mještanima. Rečeno je da će se to sanirati. Vijećnika Šnjarića (HSLS) je zanimala evidencija nenaplaćenih potraživanja od pravnih i fizičkih osoba što je ukupno oko 8 mln kn, a riječ je uglavnom o nenaplaćenoj komunalnoj naknadi prema pravnim osobama, što je će se, kako je najavljeno, ubrzo rješavati.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Josip Prajner (DSU) predložio je da se tržnica otvori i drugim danima osim srijedom i subotom, kao i da se jednosmjerna ulica prema tržnici vrati na staro stanje, odnosno otvori u oba pravca. O toj temi raspravljat će se s direktorom KSK Kutina i vidjeti kakav je interes tržišta, a za pretpostaviti je da će se i policiju pitati kakva su najbolja prometna rješenja u tom dijelu. Barbaru Mihaljević SDP zanima kada će doći tvrtka Zigler. Kako je rečeno trebala bi početi s radom u 3. mjesecu, ali situacija nije jednostavna, postoje brojni administrativni problemi, ali Grad će podržati i napraviti sve da dođe do novih zapošljavanja. Nebojša Čović (HDZ) ukazao je na loše stanje i derutan dio pločnika kod središnjeg križa i mrtvačnice na kutinskom groblju. Babić je najavio uređenje tog dijela groblja, kao i mogućnost kupnje grobnih mjesta za života u Kutini. Riječ je o 36 grobnih mjesta, a cijena s PDV-om je cca 15.000 kn.


 

gp/ml/kutina.hr


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.