Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Slučaj “Bokeljska mornarica” podignut na EU razinu

Hrvatska zastupnica u EP Marijana Petir uputila zastupničko pitanje Europskoj komisiji

Hrvatska zastupnica u EP Marijana Petir uputila zastupničko pitanje Europskoj komisiji

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir (EPP) uputila je jučer zastupničko pitanje Europskoj komisiji u kojemu od Komisije traži očitovanje vezano za zaštitu nematerijalne kulturne baštine hrvatskoga naroda u Crnoj Gori.

Potaknuta odlukom Vlade Crne Gore da Bokeljsku mornaricu, najstariju pomorsku instituciju na svijetu, uvrsti na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva bez spominjanja da je riječ o baštini hrvatske nacionalne manjine, Petir je upitala Komisiju hoće li i na koji način reagirati prema Crnoj Gori kao zemlji kandidatkinji da zajedno s Hrvatskom nominira Bokeljsku mornaricu za UNESCO, uvažavajuću pripadnost mornarice katoličkoj tradiciji i hrvatskom narodu.

Podsjetimo, mediji posljednjih dana izvještavaju kako je Crna Gora samostalno podnijela nominaciju, premda su Crna Gora i Hrvatska planirale zajednički nominirati Bokeljsku mornaricu da se uvrsti na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, upravo zbog specifične povijesti i baštine mornarice.

Crna Gora je, međutim, proces pokrenula samostalno te u nominaciji ne spominje kult svetog Tripuna i hrvatski narod koji ga baštini. Na ovo su snažno reagirala hrvatska udruženja u Crnoj Gori, smatrajući da kandidaturu moraju zajednički podnijeti države Crna Gora i Hrvatska, uvažavajući povijesne činjenice koje nedvojbeno potvrđuju kako ova značajna memorijalna institucija pripada autohtonom hrvatskom narodu u Boki kotorskoj, u Crnoj Gori. Hrvati iz Crne Gore kontaktirali su i zastupnicu Petir te su je zamolili da cijeli slučaj digne na EU razinu.

Petir EPP

“Bokeljska mornarica dio je katoličke tradicije u Boki kotorskoj, što se očituje i u samom statutu mornarice, koju su, u najvećoj mjeri, od 1860. godine, sačuvali i baštinili kao nematerijalno kulturno i duhovno nasljeđe pripadnici katoličke crkve i hrvatskoga naroda, ne umanjujući značaj i doprinos svih ostalih”, stoji u zastupničkom pitanju koje je Europskoj komisiji uputila zastupnica Petir.

Petir također upozorava da Crna Gora mora, poštujući međunarodne povelje i ustavom zajamčena prava nacionalnih manjina, uvažiti povijesne i suvremene potvrde o neraskidivosti Bokeljske mornarice i hrvatskoga naroda.

Kako je Crna Gora kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji, a Unija drži do posvećenosti država poštivanju manjinskih prava i dobrosusjedskih odnosa, Petir je reagirala prema Komisiji da zaštiti nematerijalnu kulturnu baštinu hrvatskog naroda u Crnoj Gori kao zemlji koja stremi pridruživanju Europskoj uniji.


 

Foto: petir.eu / Radio Dux


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.