Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

“Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj”

Proces će trajati godinama

Proces će trajati godinama

Prezentacija pod nazivom „Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj“ održana je u četvrtak, 01. veljače u Hrvatskoj gospodarskoj komori- Županijskoj komori Sisak.

 

27651312_1800841016613948_361597100_o

 

Put nije jednostavan, rekao je u ovoj prigodi predsjednik Županijske komore Boris Mesarić. Naša je županija proizvodno i izvozno orijentirana, često se raspravlja o monetarnoj politici i jakoj kuni. Uvođenje eura za naše gospodarstvo je od izuzetnog značenja, ističe Mesarić

 

 

 Ciklus prezentacija s temom uvođenja eura Hrvatska gospodarska komora (HGK) organizira u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom (HNB), a prezentaciju je održao viceguverner Hrvatske narodne banke, mr.sc. Vedran Šošić.

 

27710710_1800841009947282_1795966741_o

 

U okviru strategije pripremljen je zajednički dokument koji donosi koristi i troškove uvođenja eura na hrvatsko gospodarstvo.

 

 

Vjeruje se da će uvođenje eura pozitivno djelovati i na građane, smanjit će se prihodi mjenjačnica i banaka, euro će pozitivno djelovati na makroekonomsku stabilnost zemlje.Ono što građani prepoznaju kao trošak je mogući jednokratni učinak povećanja cijena kod promijene cijena iz kune u euro

 

Strategija uvođenja eura u RH_1

 

 

Proces će trajati godinama, tek smo na prvom koraku, javnoj raspravi o uvođenju eura, prednostima i nedostacima.

 

 

Hrvatska te kriterije zadovoljava i sada, pa vjerujemo da je dobar trenutak za otpočinjanje ovoga procesa, najviše problema je bilo s fiskalnim kriterijima, proračunski manjak se smanjio, ostvarili smo i proračunski višak, javni dug se smanjuje, zaključio je viceguverner Hrvatske narodne banke mr. sc. Vedran Šošić.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.