Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Svećenički dan Sisačke biskupije

“Vjernici laici kao promicatelji kršćanske kulture u Hrvatskoj”

"Vjernici laici kao promicatelji kršćanske kulture u Hrvatskoj"

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak 1. veljače, u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Predavanje na temu „Vjernici laici kao promicatelji kršćanske kulture u Hrvatskoj“ održala je dr. sc. Tanja Baran.

Na primjeru Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Baran je progovorila kako vjernici laici mogu aktivno sudjelovati u promicanju onih vrijednosti koje žive.

„Udruga je osnovana 2007. godine, a ime je dobila po svećeniku dr. Stjepanu Kranjčiću. Kako je 2008. godina bila godina 90. obljetnice rođenja i 40. godišnjice smrti Stjepana Kranjčića, Udruga je tu godinu posvetila ponajprije Kranjčiću sa željom da se uz pomoć Kranjčićevih štovatelja, prijatelja, podupiratelja, vjernika i ljudi dobre volje, osvijetli lik i djelo prerano preminuloga i neprežaljenoga svećenika dr. Stjepana Kranjčića koji u Križevcima uživa glas svetosti. Mi smo službeno civilna udruga građana koja se bavi promicanjem kršćanske kulture i to nam je primarno, ali sve naše aktivnosti koordiniramo sa svećenicima od kojih su neki i naši članovi. S vremenom, uvidjevši kako zapravo na nacionalnoj razini ima jako malo programa iz kršćanske kulture Udruga je osim promicanjem lika svećenika Stjepana Kranjčića započela i s još nekim aktivnostima. To su prije svega Dani hrvatskih svetaca i blaženika, Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” te Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“, rekla je Baran te dodala kako je u djelovanju i isključivim volonterstvom ova udruga pionir u načinu pokazivanja kršćanskih vrijednosti.

 

_MG_6096(1)

 

Osvrnuvši se u predavanju posebno na Dane hrvatskih svetaca i blaženika Baran je podsjetila kako će ove godine ova manifestacija proslaviti deset godina djelovanja.

„Ovaj četverodnevni duhovno-kulturni događaj ima za cilj slaviti hrvatsku svetost, poticati na hrvatsku svetost te posvetiti dodatnu pozornost hrvatskim svecima i blaženicima do kojih, iako ih imamo malo, nedovoljno držimo i o njima jako malo znamo“, upozorila je predavačica te dodala kako u sklopu Udruge djeluje i molitvena zajednica. „Riječ je o molitvenoj zajednici križevačkih župa u kojoj se moli za Crkvu, domovinu, duhovna zvanja, za osobne potrebe. Molitvom se posebno utječemo svim hrvatskim svecima i blaženicima, a moli se i za otvorenje procesa za proglašenje blaženim pokojnoga križevačkog  župnika Stjepana Kranjčića“.

U drugom dijelu susreta biskup Košić je izvijestio o nadolazećim događajima u biskupiji, posebno pozvavši sve okupljene na tradicionalni Molitveni doručak Sisačke biskupije koji će se održati 6. veljače i biskupijsko hodočašće u Nacionalno svetište Sv. Josipa u Karlovac, koje će se održati 3. ožujka. Na kraju svoje planove i aktivnosti za buduće razdoblje predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda. Sljedeći svećenički dan bit će 1. ožujka, a predavanje će održati psiholog i teolog p. Mijo Nikić.

(SV)


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.