Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

“Svjedočanstva glinskih logoraša”

Knjiga Ivana Lipaka predstavljena i u Novskoj

Knjiga Ivana Lipaka predstavljena i u Novskoj

Knjiga autora Ivana Lipaka, „Svjedočanstva glinskih logoraša”, potresno  štivo o stradanju hrvatskih branitelja, policajaca i civilnih osoba koji su prošle torture srpskih logora, predstavljena je jučer i u Novskoj. Autor je i sam bivši  logoraš koji je prošao pakao logora, a u knjizi je prikupio svjedočanstva 360 logoraša koji su preživjeli teške dane u glinskom i drugim logorima.

 

knjiga2

 

U knjizi su navedeni brojni podacima i dokazi o mučenima, ubijanjima i nehumanom postupanju prema zarobljenicima i logorašima. O vlastitim iskustvima koje su prošli, od zarobljavanja i boravka u logoru Stara Gradiška,  svjedočili su pripadnici 125. brigade HV Novska, Antun Pelivanović i Milan Jurić, te Ivo Hrvat, koji je preživio torture više logora u Bosni i Hercegovini. Za sva ono što su činili zarobljenicima i logorašima, kršeći konvencije ratovanja, čineći ratni zločin malo je čuvara logora odgovaralo ili nisu nikada bili dostupni pravdi.

Na predstavljanju knjige govorio je i Vlado Radošić autor knjige „Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991. godine“,  a o knjizi „Svjedočanstva glinskih logoraša”, njenom povijesnom značenju govorio je i Ivica Matošević, jedan od recenzenata. Sam autor je rekao kako je knjigu posvetio Tomislavu Romu, mladom poginulom pričuvnom policajcu i braniteljima, kao i  svim logorašima, na čiju se inicijativu prihvatio pisanja knjige.

 

knjiga3

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.