Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Novska

Predstavljeno rješenje zavičajnog postava zbirke „Sajko“

U listopadu otvorenje Muzeja u zgradi POU Novska

U listopadu otvorenje Muzeja u zgradi POU Novska

Prezentacijom postava, mape predmeta i 3D modela izgleda budućeg Muzeja i Zbirke „Sajko“, započinje završna faza, građevinski radovi i uređenje prostora gdje će se smjestiti zbirka. Zbirka će biti smještena u zgradi Pučkog otvorenog učilišta Novska točnije prostorijama koje je ranije koristila Glazbena škola u Novskoj.
 

 
Marin i Domagoj Topić iz osječkog studija za fotografiju i dizajn, započeli su fotografiranje predmeta koji će naći svoje mjesto u muzejskoj zbirci Sajko što je kako ističu vrlo zanimljiv i obilan posao. Izradili su prijedlog unutarnjeg uređenja, a koncept stalnog zavičajnog postava prezentirali gradonačelniku Marinu Piletiću i vlasnicima zbirke, sakupljačima Živku i Željku Sajko.

 

Domagoj Topić kazao je više:

 

 

„Dosadašnji odabir građe bio je vrlo zahtjevan. Pregledom više tisuća predmeta došli smo do zaključka što će činiti okosnicu cijele muzejske zbirke i upravo te predmete sada fotografiramo prvi put što je tehnički vrlo zahtjevno.“ – istaknuo je Topić.
 

Zbirku starih premeta, sakupljača Živka Sajka i sin Željka, koja je prikupljana skoro pola stoljeća i koja je do sada bila smještana u više prostorija obiteljske kuće, građani će u novom prostoru gradskog Muzeja moći pogledati od listopada, od Dana Grada Novske za kada je najavljeno svečano otvorenje.

 

ZBIRKA SAJKO (6)

 

„Svaki od predmeta ima svoju priči i vezan je za novljansko područje, pa je bilo teško napraviti odabir.“- kazao je Dražen Kušan, arhivist u Državnom arhivu u Osijeku, koji je predmete odabrao i koji će urediti stalni postav Muzeja.

 

Kušan ističe kako posebna vrijednost ove zbirke, u odnosu na brojne druge privatne kolekcionarske zbirke, osim što je riječ o predmetima s područja Novske ili okolice, i toga što su uz predmete prikupljeni i podaci o njihovoj povezanosti s osobama ili događanjima, njena sveobuhvatnost:

 

 

Prema popisu, u zbirci nalazi više od dvije tisuće predmeta, a njih oko 150, odabranih iz različitih povijesnih razdoblja Grada Novske, biti će izloženo. Dodajmo i to kako se zbirka nalazi pod zaštitom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Uprave za zaštitu kulturne baštine.
 

ZBIRKA SAJKO (1)

 
ZBIRKA SAJKO (2)
 
ZBIRKA SAJKO (3)
 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.