Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Dan općine Jasenovac i 23. obljetnica VRO “Bljesak”

Uručene Plakete i Priznanja

Uručene Plakete i Priznanja

U povodu obilježavanja 25 obljetnice od osnivanja Općine Jasenovac i 23-te obljetnice VRO „Bljesak“ u Jasenovcu je  u ponedjeljak, 30. travnja  održana svečana sjednica Općinskog vijeća. Prije svečane sjednice izaslanstva su položila vijence i zapalila vijeće kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima.

 

JASENOVAC_BLJESKA_09

 

Tijekom Domovinskog rata dvije trećine ove općine bilo je okupirano, a trećina je bila na prvoj crti bojišnice. Jasenovac je jedina općina koja je oslobođena u dvije Vojno-redarstvene operacije Bljesku i Oluji.

Danas, 23 godine nakon oslobađanja cjelokupnog teritorija i 25 godina od osnivanja, Općina Jasenovac pokušava stvoriti preduvjete za kvalitetan život svojih sugrađana, rekla je Marija Mačković, načelnica općine

 

 

U dva navrata, 2014. i 2018. godine stanovnici ove općine bili su izloženi velikoj poplavnoj opasnosti, no zajedništvom i angažmanom svih žurnih službi, susjednih gradova, općina, Županije i države sve je prošlo bez većih posljedica.

 

JASENOVAC_BLJESKA_04

 

Realizirani su ili će biti brojni projekti, dodala je Mačković.

 

 

Svečanoj sjednici nazočio je, kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, sisačko-moslavački župan ivo Žinić, podsjetivši u ovoj prigodi kako je tijekom poplavne opasnosti i njegovo radno mjesto desetak dana bilo u Jasenovcu .

 

 

Pokušavamo kroz razvoj poljoprivrede i turizma pomoći ovom kraju, trudimo se i vjerujem kako ćemo uspjeti, rekao je Ivo Žinić, posebno se zahvalivši obiteljima poginulih hrvatskih branitelja i čestitavši svim građanima Dan općine.

 

JASENOVAC_BLJESKA_03

 

Kod spomen obilježja vijence je položilo zajedničko izaslanstvo udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Dinko Tandara, brigadir Predrag Krapljan, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, izaslanstvo Sisačko-moslavačke župamnije , Udruge branitelja općine Jasenovac, Općina Jasenovac, Vatrogasna zajednica općine Jasenovac , PP Novska i brojni građani. Zajedničku molitvu kod spomen obilježja predvodio je Pejo Oršolić, župnik župe Blažene Djevice Marije i Svetog Nikole.

Dodjeljene su Plakete i Javna priznanja   za izniman doprinos u aktivnostima oko obrane od poplava, te svekolike pomoći Općini Jasenovac za doprinos u radu. Plakete su dobili:

Ministarstvo obrane RH, Hrvatske vode d.o.o., Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Sisačko-moslavačka županija, Grad Zagreb, Hrvatske šume d.o.o., Uprava šuma Nova Gradiška, Hrvatske šume d.o.o.,Uprava šuma Nova Gradiška , Šumarija Jasenovac, HGSS, HCR, VZ SMŽ, VZ Grada Novske, VZ Grada Kutine i Vatrogasna zajednica Općine Jasenovac.

Za izniman doprinos u provođenju mjera obrane od poplava na cijelom području Općine Jasenovac u 2018. godini pisana priznanja su primili:

DVD Jasenovac, Košutarica,Tanac, Puska, Drenov Bok i Krapje, Mjesni odbori Uštica, Višnjica, Mlaka i Trebež. Pisana priznanja primili su i Jasenovačka voda d.o.o., Komunalni servisi Jasenovac d.o.o., Vodoprivreda Novska d.o.o i Poljoprivredna zadruga Sava Jasenovac.

Priznanja su uručena i sportskim udrugama.Plaete i priznanja uručili su predsjednik OV Dubravko Bradašić i načelnica Marija Mačković.

U ime svih onih koji su primili plakete i priznanja zahvalio jegeneralni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković posebno podsjetivši na zajedništvo u vrijeme velike poplavne opasnosti na ovom području.

U programu svečane sjednice sudjelovali su Zbor OŠ“ Jasenovac“, KUD „Košutarica „i Crkveni zbor crkve UBDM i Svetog Nikole Jasenovac. Šime Strikoman snimio je Milenijsku fotografiju.

Program o1. svibnja počinje Budnicom u 6 sati.Sveta misa bit će služena u župnoj crkvi s početkom u 11 sati, u 12 sati počinje natjecanje u kuhanju čobanca, u 14 malonogometni turnir. Podjela čobanca planirana je za 17 sati.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.