SMŽ

Dan općine Jasenovac i 23. obljetnica VRO “Bljesak”

Uručene Plakete i Priznanja

Uručene Plakete i Priznanja

U povodu obilježavanja 25 obljetnice od osnivanja Općine Jasenovac i 23-te obljetnice VRO „Bljesak“ u Jasenovcu je  u ponedjeljak, 30. travnja  održana svečana sjednica Općinskog vijeća. Prije svečane sjednice izaslanstva su položila vijence i zapalila vijeće kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima.

 

 

Tijekom Domovinskog rata dvije trećine ove općine bilo je okupirano, a trećina je bila na prvoj crti bojišnice. Jasenovac je jedina općina koja je oslobođena u dvije Vojno-redarstvene operacije Bljesku i Oluji.

Danas, 23 godine nakon oslobađanja cjelokupnog teritorija i 25 godina od osnivanja, Općina Jasenovac pokušava stvoriti preduvjete za kvalitetan život svojih sugrađana, rekla je Marija Mačković, načelnica općine

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/04/jas-1.wav?_=1

 

U dva navrata, 2014. i 2018. godine stanovnici ove općine bili su izloženi velikoj poplavnoj opasnosti, no zajedništvom i angažmanom svih žurnih službi, susjednih gradova, općina, Županije i države sve je prošlo bez većih posljedica.

 

 

Realizirani su ili će biti brojni projekti, dodala je Mačković.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/04/jas-2.wav?_=2

 

Svečanoj sjednici nazočio je, kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, sisačko-moslavački župan ivo Žinić, podsjetivši u ovoj prigodi kako je tijekom poplavne opasnosti i njegovo radno mjesto desetak dana bilo u Jasenovcu .

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/04/JAS-3.wav?_=3

 

Pokušavamo kroz razvoj poljoprivrede i turizma pomoći ovom kraju, trudimo se i vjerujem kako ćemo uspjeti, rekao je Ivo Žinić, posebno se zahvalivši obiteljima poginulih hrvatskih branitelja i čestitavši svim građanima Dan općine.

 

 

Kod spomen obilježja vijence je položilo zajedničko izaslanstvo udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Dinko Tandara, brigadir Predrag Krapljan, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, izaslanstvo Sisačko-moslavačke župamnije , Udruge branitelja općine Jasenovac, Općina Jasenovac, Vatrogasna zajednica općine Jasenovac , PP Novska i brojni građani. Zajedničku molitvu kod spomen obilježja predvodio je Pejo Oršolić, župnik župe Blažene Djevice Marije i Svetog Nikole.

Dodjeljene su Plakete i Javna priznanja   za izniman doprinos u aktivnostima oko obrane od poplava, te svekolike pomoći Općini Jasenovac za doprinos u radu. Plakete su dobili:

Ministarstvo obrane RH, Hrvatske vode d.o.o., Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Sisačko-moslavačka županija, Grad Zagreb, Hrvatske šume d.o.o., Uprava šuma Nova Gradiška, Hrvatske šume d.o.o.,Uprava šuma Nova Gradiška , Šumarija Jasenovac, HGSS, HCR, VZ SMŽ, VZ Grada Novske, VZ Grada Kutine i Vatrogasna zajednica Općine Jasenovac.

Za izniman doprinos u provođenju mjera obrane od poplava na cijelom području Općine Jasenovac u 2018. godini pisana priznanja su primili:

DVD Jasenovac, Košutarica,Tanac, Puska, Drenov Bok i Krapje, Mjesni odbori Uštica, Višnjica, Mlaka i Trebež. Pisana priznanja primili su i Jasenovačka voda d.o.o., Komunalni servisi Jasenovac d.o.o., Vodoprivreda Novska d.o.o i Poljoprivredna zadruga Sava Jasenovac.

Priznanja su uručena i sportskim udrugama.Plaete i priznanja uručili su predsjednik OV Dubravko Bradašić i načelnica Marija Mačković.

U ime svih onih koji su primili plakete i priznanja zahvalio jegeneralni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković posebno podsjetivši na zajedništvo u vrijeme velike poplavne opasnosti na ovom području.

U programu svečane sjednice sudjelovali su Zbor OŠ“ Jasenovac“, KUD „Košutarica „i Crkveni zbor crkve UBDM i Svetog Nikole Jasenovac. Šime Strikoman snimio je Milenijsku fotografiju.

Program o1. svibnja počinje Budnicom u 6 sati.Sveta misa bit će služena u župnoj crkvi s početkom u 11 sati, u 12 sati počinje natjecanje u kuhanju čobanca, u 14 malonogometni turnir. Podjela čobanca planirana je za 17 sati.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version