Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

O crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gorama…

Prilikom posjeta Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić u Gorama, upoznala sam dvije djevojčice,

 

 

 

 

S obzirom da je Josipa spomenula crkvu, nešto više podataka pronašla sam istraživajući…

 

5

 

„Templari su posljednjih desetljeća postali jedan od najintrigantnijih povijesnih motiva – dokazuje to, možda najviše od svega, masovni globalni interes za kontroverznu hit knjigu “Sveta krv, sveti gral” te roman Dana Browna “Da Vincijev kod”. No mimo romantičnih prikaza i povijesnih misterija, templari su bili povijesna realnost, iza koje je ostao niz građevina, ponajprije crkava i imanja.

Manje je poznato da su, primjerice, templari imali svoju crkvu u Gorama.

Građena je pet godina, bez korištenja suvremenih materijala – nema, dakle, u njoj ni betona ni željeza. Crkva je relativno malena, površine oko 120 četvornih metara, skromna, ali prekrasna, izrasla kao ponovno uskrslo povijesno čudo usred zelenog banijskog kraja.

Riječ je, naime, o novoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije koja je služila kao župna crkva dok u srpskoj agresiji nije bila zapaljena, a potom u proljeće 1992. miniranjem i posve razrušena.

Pri poslijeratnom raščišćavanju ruševina i istraživanju njezinih preostalih zidova, ispod baroknog sloja izvirili su izvorni dijelovi templarske ranogotičke crkve.

 

3

 

Nakon što je Ministarstvo kulture prihvatilo zahtjev Hrvatskog restauratorskog zavoda i uvrstilo Goru u Program zaštitnih radova, raščišćavanje crkve počelo je 1997. godine. Uslijedila je analiza i valorizacija svih nalaza, na čijoj je podlozi izrađen 2002. godine idejni projekt. Ministarstvo kulture financiralo je pripremne radove na župnoj crkvi u Gori do 2007. godine, nakon čega je vođenje preuzela Zagrebačka nadbiskupija, a radovi na obnovi crkve intenzivirani su nakon osnutka Sisačke biskupije 2009. godine, čemu je vjerojatno pripomogla odluka donesena ubrzo nakon osnutka te biskupije da crkva u Gori nakon obnove postane marijansko svetište Sisačke biskupije. Sisački biskup Vlado Košić predvodio je 10. svibnja svečano misno slavlje u svetištu Majke naših stradanja u Gori, tijekom kojeg je blagoslovio novoizgrađenu crkvu.

Nova crkva, u svojoj je jednostavnosti upravo veličanstvena.”

 

7

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.