Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Održana komemoracija na Spomen-području Jasenovac

U znak sjećanja na  Spomen-području Jasenovac održana je službena komemoracija na kojoj su sudjelovali premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković te kao izaslanik predsjednice RH Zvonimir Čičak. Uz premijera, na komemoraciji su bili i ministri Predrag Štromar, Davor Božinović, Dražen Bošnjaković, Lovro Kuščević, Tomo Medved te ministrice Gabrijela Žalac i Nina Obuljen Koržinek.

 

3

 

Tijekom komemoracije nije bilo govora, već je održan program u kojemu su, nakon minute šutnje, sudjelovali zbor Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) te dramski i glazbeni umjetnici. Sudionici su do Kamenog cvijeta došli u koloni sjećanja od Memorijalnog muzeja, a skup je završio polaganjem vijenaca i molitvom za žrtve koju su obavili katolički svećenik i muslimanski imam.

Na službenoj je komemoraciji bio i novi veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj Robert Kohorst. Naglasio je da je ovdje, zajedno s hrvatskim vlastima, kako bi odao počast žrtvama logora Jasenovac. Više je puta odbio davati bilo kakve druge političke izjave. Rekao je i kako je “pitanje bojkota komemoracije židovskih i srpskih udruga” – za njega – “politička izjava”.

 

1

 

Na popisu žrtava jasenovačkog logora nalazi se 83.145 imena, među kojima 39.570 muškaraca, 23.474 žene te 20.101 dijete do četrnaest godina. U više do 1300 dana postojanja ustaškog logora Jasenovac najviše je stradalo Srba, Roma, Židova i Hrvata. Na današnji dan 1945. 600 logoraša krenulo je u proboj iz koncentracijskog logora u Jasenovcu. Do slobode je došlo samo njih 91. Preostali logoraši, koji zbog nemoći i bolesti nisu sudjelovali u proboju ubijeni su i spaljeni zajedno s logorskim objektima.

Vijence kod Kamenog cvijeta, čiji je autor Bogdan Bogdanović, položila su i izaslanstva Sisačko-moslavačke županije, Općine Jasenovac, Grada Zagreba, Varaždinske županije, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, potpredsjednik saborskog Kluba nacionalnih manjina Veljko Kajtazi s članovima Saveza Roma, izaslanstva Matice hrvatske, Grada Novske, HSLS-a, Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” te izaslanstvo Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac.

 

2

 

Bila je to treća od tri komemoracije koje se održavaju u spomen na jasenovačke žrtve.Komemoraciju su u subotu održali Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) i Srpsko narodno vijeće (SNV). Koordinacija židovskih općina posebnu komemoraciju već je održala prošle nedjelje, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović počast žrtvama odala je u petak.

 

4

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.