Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Šampion 11. Salamijade u Topolovcu je Ivica Čepo

“Kulinove seke vole riječi hvale, posavske salame faliju se same”

"Kulinove seke vole riječi hvale, posavske salame faliju se same"

“Posavska salama jela se i na dvoru Marije Terezije i Franje Josipa, a naša stara tradicionalna receptura poznata je, ne samo kod nas u Hrvatskoj, degustiraju je i u njezinoj kvaliteti i okusu uživa cijela Europa, ali i svijet”.

Rekao je ovo Darko Kirin, predsjednikk Udruge Posa-Top iz Topolovca koja je ove subote, 07.travnja organizirala u Topolovcu 11. Salamijadu. Na ocjenjivanje je ove godine pristigo sedamdeset uzoraka, a stručnjaci s Agronomskog fakulteta i tehnolozi iz mesnih industrija ocjenjivali su vanjski izgled salame, njen presjek, miris i okus.

Tako su i ove godine, po ocjenama, proizvođačima uručena priznanja brončanih, srebrnih i zlatnih topova, te titula šampiona.

 

11. KOBASIJADA U TOPLOVCU 39

 

Ova, najprestižnija, tituta šampiona pripala je Zagrepčaninu Ivici Čepi, koji je prije dvadesetak godina, prvi puta kušajući posavsku salamu, na svom imanju u Letovaniću odlučio i sam posvetiti se njezinoj proizvodnji. Iako već četvrti puta na Salamijadi u Topolovcu prvi puta se okitio titulom šampiona.

 

SALAMIJADA_25

 

Istaknuo je kako je za dobru salamu potrebno meso svinje iz domaćeg uzgoja, kvalitetna o,dimljenje hladnim dimom kvalitetnog drveta , najčešće vrbe i jasena, te potomzrenje, dozrijevane, praćenje optimalne temperature i drugo. No, kao jedan od važnih uvjeta da posavska salama “pomiluje” svačije nepce je ljubav.

 

11. KOBASIJADA U TOPLOVCU 01

 

Istaknuvši kako je važno radi razvoja našeg sela, poljoprivrede i autohtonih proizvoda kojima Hrvatska obiluje čuvati i tradiciju održavanja ovakvih manifestacija, predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić i zamjenik župana Ivan Celjak pridružili su se proizvođačima na Salamijadi u Topolovcu čestitavši i organizatorima i proizvođačima što održavaju ovu tradiciju i proizvode domaće proizvode po tradicionalnoj recepturi.

 

ivanka

 

U nagradnoj tomboli trebalo je”pogoditi” približnu gramažu izloženih suhomesnatih proizvoda, a ove je godine ovaj slasni “plijen” podijelilo dvoje sudionika salamijade.

 

11. KOBASIJADA U TOPLOVCU 38

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.