Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

27,9% hrvatskih građana u opasnosti od siromaštva

Petir: “Zalažem se da Hrvatska uvede minimalnu nacionalnu mirovinu”

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir sudjelovala je u ponedjeljak, 7. svibnja na okruglom stolu „Kako unaprijediti sustav minimalnog dohotka u Hrvatskoj i borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti?“ koji je održan u Kući Europe u organizaciji Hrvatske mreže protiv siromaštva u okviru europske turneje u projektu “EMIN2”. U panel diskusiji sudjelovali su Nino Žganec, predsjednik Hrvatske mreže protiv siromaštva, Zdenko Babić, nacionalni koordinator projekta „EMIN 2“ za Hrvatsku, Tanja Katkić Stanić iz Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike  te Zorana Uzelac Bošnjak iz Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

Tijekom 2016. godine 117,5 milijuna ljudi, odnosno 23,4% stanovništva u Europskoj uniji bilo je u opasnosti od siromaštva ili socijalne isključenosti dok je u Hrvatskoj taj udio bio bitno veći i iznosi 27,9%. Smanjenje broja osoba u opasnosti od siromaštva ili socijalne isključenosti u EU-u jedan je od najvažnijih ciljeva Europske unije, kao i strategije Europa 2020.

Zastupnica Petir navela je inicijative koje je Europski parlament konkretno poduzeo kako bi doprinio ostvarenju toga cilja te apelirala na nadležne u Republici Hrvatskoj da provedu preporuke Europskog parlamenta kako bi se siromaštvo u Hrvatskoj smanjilo te, naposljetku, i suzbilo. Neke od njih Petir je sama potaknula svojim amandmanima, a na mnogima i danas intenzivno radi.

„Osobno se zalažem da Hrvatska uvede minimalnu nacionalnu mirovinu i tu sam inicijativu uputila u više navrata u protekle četiri godine ministrima rada, no nisam niti od jednog dobila odgovor. Smatram da minimalna nacionalna mirovina ne bi smjela biti niža od praga siromaštva u Hrvatskoj. Takav prijedlog sam već ugradila putem amandmana na više izvješća i direktiva u Europskom parlamentu kao preporuku državama članicama i voljela bih da Hrvatska to ozbiljno uzme u obzir“, rekla je zastupnica Petir.

Petir EPP

Ona navodi kako je u Hrvatskoj prag siromaštva 1980,00 kuna, a siromaštvu su najviše izložene osobe u dobi 65 ili više godina. Također, u Hrvatskoj gotovo 555 000 umirovljenika ima mirovinu ispod praga siromaštva dok ih 93 000 ima mirovinu nižu od 500,00 kuna. „Među najugroženijima su umirovljenici poljoprivrednici kojih ima oko sedamdeset tisuća i koji su cijeli život za nas proizvodili hranu, a sada u starosti gladuju“, zaključila je Petir.

Petir se referirala i na problem bacanja hrane. U Hrvatskoj se naime godišnje po osobi baci između 70 i 90 kilograma hrane, a loši zakoni i pravilnici te složene procedure onemogućuju donaciju hrane socijalnim samoposlugama kako bi ona na vrijeme došla do korisnika. Upravo je zastupnica Petir kroz svoje amandmane potaknula Parlament da usvoji poziv državama članicama da osiguraju institucionalnu i financijsku potporu socijalnim samoposlugama kao ključnom posredniku u doniranju hrane kao i da se uvede izuzeće od plaćanja PDV-a za doniranu hranu.

Osim što Europski parlament zagovara uvođenje minimalnog dohotka te minimalne plaće na pristojnoj razini, on je, kako navodi Petir, aktivan u zagovaranju nastavka i odgovarajućeg financiranja programa EU-a za raspodjelu hrane najpotrebitijima. Parlament također često ističe kako je puni potencijal Ugovora iz Lisabona u pogledu zapošljavanja i socijalnih politika ostao neiskorišten te izražava zabrinutost jer je EU daleko od ostvarivanja ciljeva u području zapošljavanja i socijalnih ciljeva, posebno cilja u području borbe protiv siromaštva. Donesen je i program djelovanja Zajednice za poticanje suradnje između država članica u borbi protiv socijalne isključenosti, a osnovan je i Fondu europske pomoći za najpotrebitije – sve sa ciljem suzbijanja siromaštva i socijalne isključenosti.

Kada je konkretno Republika Hrvatska u pitanju, zastupnica Petir svoj je doprinos dala i osiguranjem europskih subvencija za zdrave obroke u hrvatskim školama. „Osim što su škole novo tržište za naše poljoprivrednike, za 17 000 djece ovo će biti jedini obroci koje će jesti jer prema podacima nadležnog ministarstva, upravo toliki broj školske djece živi u siromaštvu i roditelji im ne mogu priuštiti nikakva obrok“, rekla je Petir.

Zastupnica Petir za kraj je zaključila kako je za ozbiljno suzbijanje siromaštva potreban uređeni i funkcionalni sustav od državne do lokalne razine vlasti te zahvalila svima koji rade na suzbijanju siromaštva u Hrvatskoj.


 

Više vijesti

Copyright © 2023 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.