Ostalo

Dan Europe

Petir: “Naše članstvo u EU trebamo koristiti na još bolji i pametniji način”

Povodom proslave Dana Europe,09. svibnja ,  europske institucije otvarile su svoja vrata  javnosti 5. svibnja u Bruxellesu, 5. i 9. svibnja u Luxembourgu te 10. svibnja u Strasbourgu.

Lokalni uredi EU-a u Europi i diljem svijeta organiziraju niz aktivnosti i događanja za sve dobne skupine.

 

Svake godine tisuće ljudi sudjeluju u posjetima i raspravama, prisustvuju koncertima i drugim događanjima kako bi obilježili taj dan i podizali svijest o EU-u.

U  Muzeju Mimara u Zagrebu , u srijedu,09.svibnja  bit će proglašeni  pobjednici Natječaja za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika/ce u Hrvatskoj.

Nakon proglašenja bit će održana konferencija „Mladi poljoprivrednici i EU fondovi“ na kojoj sudjeluju hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, inače ambasadorica izbora za najboljeg mladog poljoprivrednika za Hrvatsku.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/05/PET-1.mp3?_=1

 

Potrebno je, dodaje Petir možda na bolji i pametniji način koristiti naše članstvo.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/05/PET-2.mp3?_=2

Dan Europe obilježava se 9. svibnja svake godine.Naime, 9. svibnja 1950. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik.

Ovaj prijedlog, poznatiji kao “Schumanova deklaracija”, smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija.

 Danas se deveti svibnja, uz himnu i zastavu, uzima kao europski simbol. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao “Dan Europe”.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version