Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Lektira na pozornici robotskog kazališta

OŠ “Mate Lovraka” Petrinja

OŠ "Mate Lovraka" Petrinja

Prirodu moramo čuvati za nas, ali i za sve generacije koje će živjeti poslije nas, poruka je igrokaza Šumski prosvjed, pretočenog u scenarij za predstavu. Tim se scenarijem dio literarno- recitatorska skupine Osnovne škole Mate Lovraka Petrinja pod vodstvom učiteljice Josipe Šajnović, prijavila na CARNET-ov natječaj „Lektira na pozornici robotskog kazališta“ i pobijedila, zajedno sa još dvije škole, OŠ Ivana Ragnara Kamenica i Industrijsko- obrtničkom školom iz Siska.  U subotu 26. svibnja  2018. u Zagrebu, dodijeljena nam je i nagrada- Robotsko kazalište lutaka. Ovom će nagradom Osnovna škola Mate Lovraka Petrinja biti jedna od tri školekoje će prve u svijetu izvesti predstavu na pozornici Robotskog kazališta.

Cilj ovog natjecanja je na inovativan i kreativan način pristupiti čitanju i tumačenju književnih djela školske lektire, preoblikovati lektirno djelo u scenarij predstave koja se može izvesti u Robotskom kazalištu lutaka. Robotsko kazalište lutaka je inovacija trojice učenika iz Zagreba, koji su osvojili zlatnu medalju na INOVA-mladi u svibnju i na međunarodnoj izložbi ARCA u listopadu 2017. godine. To je uređaj koji se spaja na računalo koje pokreće likove i upravlja predstavom. Nakon pisanja scenarija, predstava se režira blok programiranjem,u što će se uključiti naši informatičari sa svojom voditeljicom Andreom GalianPucović.

 

IMG_20180528_182900

 

Lektirni predložak Pismo iz Zelengrada, motivacija je za nastanak scenarija predstave Šumski prosvjed. Pismo iz Zelengrada, spisateljice Nevenke Videk, je priča napisana u stihovima i u obliku slikovnice, a donosi vrlo važne životne poruke. Prva poruka je važnost očuvanja čiste i zdrave prirode, a druga, ne manje važna, pouka o prijateljstvu i slozi.  Stanovnici Zelengrada, sami su očistili zagađeni potok i uputili pismo ljudima u kojem ih mole da ne  zagađuju okoliš te kako je priroda zajednički dom svih živih bića. Ove neiscrpne i uvijek aktualne teme potakle su učenike na razmišljanje i kreativnost, što je rezultiralo raspravom  i olujom ideja iz kojih je nastao  igrokaz Šumski prosvjed. Tema lektirnog djela prenesena je i  na vlastita iskustva učenika te povezana s aktualnim problemima našeg zavičaja.

Nekontrolirano odlaganje otpada nije jedini ekološki problem. Naš grad i cijeli naš zavičaj, pretrpio je velika  razaranja u Domovinskom ratu, koja su vidljiva i danas. Brojna minsko- eksplozivna sredstva, unatoč razminiranju, još uvijek prijete i ugrožavaju stanovnike, ali i životinje, a sve prisutnija je i tema nekontrolirane sječe šuma te skladištenja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

Stvaranjem ove predstave, učenici postaju svjesni važnosti očuvanja prirode, upozoravaju i postaju aktivni i odgovorni građani. Osim što razvijaju kreativnost i maštu, stvaralački rabe hrvatski jezik, razvijaju komunikaciju i surađuju, rješavaju probleme iuče učiti na nov način.

Predstavu će učenici već na početku iduće školske godine postaviti na pozornicu i nastaviti stvarati dalje, što s velikim nestrpljenjem i očekujemo!

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.