Popovača

Održana 11. Županijska izložba stoke

Broj uzgajivača stagnira!

Broj uzgajivača stagnira!

11. županijska izložba stoke održana je na popovačkom Sajmištu. Uz ocjenjivački dio u kojem su sudjelovala 4 izlagača sa 11 grla stoke u govedarstvu, te 20 izlagača sa 24 grla u konjogojstvu, izložba je obuhvatila i revijalni dio u kojem je predstavljena stoka u prikazu, male životinje te revija pasa.

 

 

Prije samog otvorenja održana je i tradicionalna povorka zaprega od središta Grada Popovače do Sajmišta. Također, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, tradicijski obrti i udruge predstavile su svoje proizvode.

 

 

Županijsku izložbu stoke organizirali su Grad Popovača i Sisačko-moslavačka županija te Hrvatska poljoprivredna agencija, Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka, Središnji savez uzgajivača konja Hrvatski posavac, Udruga stočara i ratara “Seosko gospodarstvo” Popovača, Konjogojska udruga Moslavina, Turistička zajednica grada Popovače, Kinološko društvo Popovača te Udruga uzgajivača malih životinja Moslavina.

 

 

Dr.sc.Mato Čačić iz Hrvatske poljoprivredne agencije istaknuo je kako je upravo Županijska izložba stoke jedna je od najznačajnijih manifestacija te vrste u Hrvatskoj i predstavlja važnu uzgojnu mjeru u stočarstvu,

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/05/stoka-4-online-audio-converter.com_.mp3?_=1

 

Također, napomenuo je kako HPA i njeni djelatnici stoje na raspolaganju i spremni su pružiti pomoć i suradnju svim proizvođačima, te organizatorima ovakvih izložbi.

Izložbu stoke otvorio je sisačko – moslavački župan Ivo Žinić koji je istaknuo kako je održavanje ovakvih sajmova izuzetno važno za očuvanje tradicije, ali i za izlagače kojima je ovo jedinstvena prilika da se okupe i pokažu rezultate svog rada,

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/05/stoka-7-online-audio-converter.com_.mp3?_=2

 

Ovom prilikom zahvalio se svim izlagačima te Gradu Popovači na organizaciji. Župan je također istaknuo  kako  Ministarstvo poljoprivrede zajedno s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom trudi se mijenjati trendove kako bi se povećala proizvodnja, te kako bi se i pomoglo stočarima, dodavši,

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/05/stoka-8-online-audio-converter.com_.mp3?_=3

 

Zbog trenda opadanja broja uzgajivača stoke, održavanje ove izložbe poprima još veću važnost, stoga je gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković izuzetno ponosan na njeno održavanje. U svom govoru istaknuo je bitne činjenice vezane uz sam Grad i organizaciju ove izložbe,

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/05/stoka-5-online-audio-converter.com_.mp3?_=4

 

Gradonačelnik Mišković osvrnuo se  i na poljoprivrednike,

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/05/stoka-6-online-audio-converter.com_.mp3?_=5

 

Više o samom ocjenjivanju ispričao je Ivan Šubek, voditelj uzgoja konja Hrvatskog posavca,

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/05/stoka-1-online-audio-converter.com_.mp3?_=6

 

Kvaliteta grla ocjenjuje se bodovima, maksimalan zbroj iznosi 100,

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/05/stoka-2-online-audio-converter.com_.mp3?_=7

 

U kolekciji omica, drugu nagradu je dobio Zoran Marinković za omicu Brenu, Dražen Dujak za omicu Belu dobio je treću nagradu, a za omicu Brunu prvu.

U kolekciji kobila Hrvatskog posavca treću nagradu dobio je Dražen Dujak za kobilu Bibu i muško ždrijebe, druga nagrada je pripala Đurđici Kasajić za kobilu Doru, a prvonagrađena je kobila Mila i žensko ždrijebe Mica vlasnika Igora Hrastovića.

U kolekciji pastuha treću nagradu osvojio je Dilber Mirjane Medarić, drugu nagradu osvojio je Moruš Srećka Jurića, a prva nagrada je pripala Tunji Đurđice Kasajić.

 

 

Kada je riječ o kolekciji konja Hrvatskog hladnokrvnjaka, u kolekciji mladih kobila treće mjesto osvojila je Luna Stanka Škrnićkog, drugo mjesto pripalo je Luni Ivana Kosara, a pobjedu je odnijela Žutka Marka Vukovića. Napomenimo još jednu zanimljivost u ovoj kolekciji, svi vlasnici su iz malog popovačkog sela Potok.

 

 

U kolekciji kobila sa ždrebadi treće mjesto osvojila je Mala Lisa Milana Horvata, drugo je mjesto pripalo Lenki Sandija Kovača, a prvo mjesto Lari Ivana Kosara.

Ivan Kosar tom je prilikom istaknuo značaj ove nagrade,

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/05/stoka-11-online-audio-converter.com_.mp3?_=8

 

U kolekciji pastuha Hrvatskog hladnokrvnjaka treće mjesto pripalo je Tigru Antuna Marića, drugo Mrkovu Marija Ratkajeca, a pobjednik ove kolekcije je Bečar Vjekoslava Posarića.

 

 

U kolekciji junica Simentalske pasmine treće mjesto osvojio je Tomislav Lipovac za grlo Luna, a drugo za grlo Inka, dok je prva nagrada pripala Milanu Novačiću za grlo Jasa. U kolekciji krava drugo mjesto osvojio je Tomislav Lipovac za grlo Lana, a prvo Ljiljana Rastovac za grlo Suzi.

U kolekciji krava Holstein pasmine drugo je mjesto osvojila Ljiljana Rastovac za grlo Gara, a prvo Milan Novačić za grlo Karla.

Nagradu za Šampionsko grlo izložbe osvojila je Mona, Tomislava Lipovca iz Novog Sela Palanječkog, on je tom prilikom rekao nešto više o svom gospodarstvu te o značaju nagrade,

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/05/stoka-9-online-audio-converter.com_.mp3?_=9

 

Lipovac smatra kako “Država ne omogućava ono što bi trebala, ponaša se dosta maćehinski i ne štiti nas kao proizvođače, a mi bismo mogli bi ozbiljna grana gospodarstva na koju bi se država, jednog dana, mogla osloniti“.

 

 

Bogato okićene zaprege svakako su uveličale ovu izložbu, treće mjesto u ovoj konkurenciji osvojila je zaprega Srećka Jurića iz Čigoča,  drugo mjesto zaprega Igora Hrastovića iz Donje Gračenice, a prvo Brune Kosara iz Potoka.

 

 

Bruno je ispričao nešto o svojoj zapregi,

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/05/stoka-10-online-audio-converter.com_.mp3?_=10

 

Svakako je vrijedno istaknuti kako se veliki broj posjetitelja okupio oko prostora gdje se izlagala perad. Jedna od izlagačica bila je i Katarina Poljan iz Volodera,

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/05/stoka-3-online-audio-converter.com_.mp3?_=11

 

 

Ovakvim izložbama organizatori  i izlagači svakako žele ukazati kako još uvijek, bez obzira na trend opadanja proizvodnje, postoji velik interes da se održe gospodarstva koja su iz generacije u generaciju rasla i širila se.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version