SMŽ

“Pozvani smo na ljubav prema bližnjemu”

Kip blaženog Alojzija Stepinca ispred sisačke katedrale

Kip blaženog Alojzija Stepinca ispred sisačke katedrale

Kip blaženog  Alojiza Stepinca postavljen je u subotu 5. svibnja ispred stolne crkve Sisačke biskupije – katedrale Uzvišenja Svetog Križa .

 

 

Na svečanosti održanoj u utorak, 08. svibnja,  spomenik blaženiku, upravo na njegov rođendan , pred mnoštvom građana Siska , vjernika iz Sisačke biskupije , brojnih gostiju i poštovatelja vrijednosti koje je promicao blaženi Alojzije Stepinac , svečano je otkriven i blagoslovljen. Biskup sisački , mons. Vlado Košić

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/05/bis-1.wav?_=1

 

Tu je naša snaga i naše zajedništvo, i on je velika poruka jedinstva i žrtve za Domovinu, a koju je i on podnio u odnosu na sve totalitarizme. On je primjer izdržljivosti i snage da u teškoćama ustrajemo i vjerujemo u pobjedu dobra. Poruka je to da ako naš križ nosimo strpljivo , sigurno će to strpljenje biti nagrađeno, dodaje  biskup Košić.

 

 

Autor kipa je akademski kipar Tomislav Kršnjavi . Sam lik bl. Alojzija predstavljen je s križem i dvoje djece, kako bi ga se povezalo s akcijom spašavanja djece u Sisku tijekom Drugog svjetskog rata, što se u javnosti često prešućuje ili se o tome govori i piše neistinito.

Križ koji je umjetnik stavio uz blaženika je poveznica i s našom katedralom,pojašnjava biskup ,  a predstavlja Stepinčevu  patnju, mučeništvo,  žrtvu za narod i Crkvu.

 

 

Mene osobno blaženi Alozije impresionira  jer se izdigao sa svojom brigom za ljude i izvan svoje konfesije, brinuo se za sve koji su trpjeli nepravde i bili žrtve progona, ističe biskup Košić.

 

 

Uz lik blaženika je dvoje djece koja predstavljaju srpsku, kozaračku djecu koja su 1942. godine u velikom broju došla upravo u Sisak, a to je znak velike brige zagrebačkog nadbiskupa Stepinca, svećenika na terenu i obitelji koji su se o njima brinuli.

 

 

 

Kao domoljub je simbol jer nije samo branio pravo na život pojedinca nego i pravo naroda, zaključuje biskup Košić koji vjeruje kako će vrlo brzo blaženi A. Stepinac biti proglašen svetim.

 

 

Otkrivanju spomenika nazočio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/05/zupan-1.wav?_=2

 

Hrvatski narod štuje blaženog Alojzija Stepinca i kada očekujemo njegovo proglašenje svetim mislim da nema boljeg mjesta nego u Sisku i Sisačkoj biskupiji postaviti jedan ovakav spomenik kao trajno sjećanje na njegov život, svjedočenje i humanitarni rad, rekla je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir koja se pridružila brojnima u prigodi otkrivanja spomenika bl. Stepincu .

 

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/05/mar-1.wav?_=3

 

Podsjetimo, Petir je 2016. godine u EP organizirala postavljanje izložbe o blaženiku.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/05/mar-2.wav?_=4

 

Svečanost je nastavljena u katedrali,   misnim slavljem  koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić.

 

Nakon mise predavanje o bl. Alojziju održao je  postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija   Stepinca,  mons. Juraj Batelja.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version