Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Rolin Humes “Živi, rasti, cvjetaj”

Nakon uspješne premijere koja se održala u gradu Korčuli, u srpnju 2017.godine, u prostoru napuštene termoelektrane smještene uz trajektno pristanište Dominče, Moreška i Rolin Humes, u okviru projekta „ŽIVI RASTI CVJETAJ“, sutra s početkom u 21 sat, u industrijskom ambijentu luke Sisak, održat će koncertno-plesni spektakl – izvedbu viteške igre moreške u suvremenoj interpretaciji.

 

Nakon Bambi Molestersa i L.I.P.A. Siščani i njihovi gosti po prvi će put moći vidjeti i čuti kako izgleda viteški ples moreška uz suvremenu glazbenu pratnju benda Rolin Humes koji je u kratkom vremenu od strane mnogih glazbenih kritičara dobio epitet najznačajnijeg osvježenja posljednjih godina, ne samo na hrvatskom nego i na regionalnom tržištu.

 

Kranovi, željeznička pruga, vlakovi, silos i rijeka samo su dio kulisa Luke Sisak koja će treću godinu zaredom oživjeti povodom ovog glazbenog događaja, a više o spektaklu saznajemo od Roberta Hudulina, autora novog “soundtracka” moreške,

 

 

Robert James Hudulin, istaknuo je kako je sam zvuk daleko od tradicije, odnosno onoliko koliko su blizu 1666. i 2018. godina, što je prije svega i bio cilj i ideja ove suradnje. Za razliku od klasičnih čuvara tradicije moreškanti morešku ne smatraju folklorom i uspomenom iz prošlosti već načinom života danas neodvojivim od njihovog grada i svakodnevnog života mladih Korčulana koji su odlučili biti moreškanti. Oni morešku ne čuvaju, oni morešku žive”, a kad moreškanti ‘bate’ morešku s guštom onda to ne može biti ne atraktivno!

 

Ovakva moreška na poseban način potiče na razmišljanje i otvara pitanja tradicije, generacijske povezanosti, shvaćanja glazbe, kozmopolitskog karaktera moreške, mediteranske sklonosti izazovima, a možda prije svega ne čuvanja, već razvijanja jakog vlastitog identiteta. Rock moreška može biti itekako dostojna bilo koje svjetske pozornice kao unikatan glazbeno-scenski spektakl.

 

roli

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.