Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Započela devetnica uoči Kvirinova

Svečano misno slavlje predvodio sisački biskup Vlado Košić

Svečano misno slavlje predvodio sisački biskup Vlado Košić

Devetnica uoči svetkovine sv. Kvirina, zaštitnika Sisačke biskupije i župe sv. Kvirina, kojom će se vjernici u bazilici Sv. Kvirina u Sisku duhovno pripravljati za proslavu svoga zaštitnika, započela je u subotu 26. svibnja svečanim misnim slavljem koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić.

U koncelebraciji su bili: rektor bazilike mons. Zdravko Novak, generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, kancelar mr. Janko Lulić, dekan Sisačko-katedralnog dekanata preč. Krešimir Bulić, katedralni župnik preč. Marko Karača, župnik iz Volodera vlč. Nikola Majcen i župnik iz Prelošćice vlč. Damir Ceković.

 

_MG_0297

 

Već tradicionalno, tom prigodom biskup je uručio „Odlikovanje sv. Kvirina”, znak priznanja u Sisačkoj biskupiji onima koji se posebno trude svjedočanstvom i primjerom živjeti svoju vjeru. Ovogodišnji dobitnici odlikovanja su: gđa Kata Gmazel iz župe sv. Mihaela u Prelošćici; g. Ivan Kunovac iz župe sv. Nikole biskupa u Gušću i gđa Dragica Juratovac iz župe sv. Antuna Padovanskog u Voloderu.

U homiliji biskup je rekao kako na ovaj prvi dan devetnice pred blagdan našeg zaštitnika sv. Kvirina, osobito želimo u sebi probuditi osjećaj zahvalnosti.

„Zahvalnost je inače posebna krepost po kojem se mi ljudi prepoznajemo. Kažu da dobar čovjek mora znati reći dvije riječi: hvala i oprosti. Zahvalnost nije samo znak dobrog odgoja ili jedne ljudske učtivosti nego je u kršćanskoj vjeri temeljni stav pred Bogom i ljudima. Mi Bogu zahvaljujemo za svoj život, ali i našim bližnjima, prije svega roditeljima za to što su nas podigli, učili kako živjeti. Možemo reći da time očitujemo svoj stav da smo maleni, upravo onako kako smo čuli u Evanđelju kada Isus grli djecu te opominje učenike da ne priječe da dolaze maleni k njemu, jer takvih je kraljevstvo nebesko. Kaže Gospodin: ‘Tko ne primi Kraljevstvo Božje kao dijete, ne, u njega neće ući’. To treba biti naš temeljni stav pred Bogom, da znamo da smo maleni i da se ne uzvisujemo jer Gospodin kaže: tko se uzvisuje, bit će ponižen, a tko se ponizuje, bit će uzvišen.

Profesor Duda znao je reći, svi smo mi manje-više slabi vjernici i kada smo toga svjesni ne možemo ni druge osuđivati. Nije naše mjeriti se s drugima, već je to Božje. To je na Bogu, ali On ima druga mjerila i gleda u naše srce i drugačije nas vidi te svakog procjenjuje po svojim mjerilima. Zato moramo biti ponizni i pred Bogom i pred drugima“, rekao je biskup te dodao kako ponizni moramo biti i pred samima sobom.

„Posebno mi je drag Ivan Krstitelj koji prednjači u tome što je znao svoje granice. U vrijeme kad je k njemu hrlilo veliko mnoštvo, pitali su ga je li on taj prorok i Krist, a on je rekao da nije, nego da je glas onoga koji viče u pustinji. Nije se pravio onime što nije, a mogao je. Priznati svoje granice znači biti ponizan“.

 

_MG_0226

 

Na kraju biskup je rekao kako ove godine posebno trebamo biti zahvalni za 25 godina osnutka ove župe.

„Sjetimo se kada je kardinal Franjo Kuharić 1993. godine slavio na livadi na Zelenom brijegu prvo Kvirinovo i proglasio ovu župu sv. Kvrina sisačkog biskupa i mučenika. Evo dočekali smo 25 godina života ove župe i budimo zahvalni Bogu za to, za sve svećenike koji su je vodili i koji je vode. Budimo zahvalni za ovu zajednicu koja raste i izgrađuje se te koju vodi Duh Sveti. Molimo da po zagovoru sv. Kvirina i vrijeme pred ovom župom bude blagoslovljeno, a mi svjesni svoje malenosti da budemo trajno zahvalni Bogu, a On da nas i u buduće dariva svojim dobročinstvima“.

 

_MG_0255

 

Na kraju slavlja biskupu je na dolasku zahvalio domaći župnik i rektor bazilike mons. Zdravko Novak, čestitavši i svima koji su primili ovogodišnje nagrade. Mons. Novak je pozvao sve okupljene na devetnicu koja se ove godine održava pod geslom „Što da uzvratim Gospodinu za sve što mi je učinio?“, a u čast Sv. Kvirinu.

(SV)


 

Više vijesti

Copyright © 2023 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.