Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Započeo 12. orguljaški festival Ars organi Sisciae

Održan koncert u petrinjskoj crkvi Sv. Lovre

Održan koncert u petrinjskoj crkvi Sv. Lovre

Dvanaesti Orguljaški festival Ars organi Sisciae – Orguljaška baština Sisačke biskupije jučer je otvorio svoja vrata u crkvi Sv. Lovre u Petrinji koncertom sopranistice Monike Cerovčec, Pavla Mašića na orguljama i Vedrana Kocelja na trubi. Od 6. do 13. svibnja festival se održava u Sisku, Selima, Martinskoj Vesi, Viduševcu i Petrinji, a organizatori su i ovoga puta publici doveli brojne vrhunske svjetske glazbenike.

Festival je otvorio sisački biskup Vlado Košić, a tom prigodom svim zaslužnima za realizaciju zahvalila je i predsjednica predsjednica Udruge Ars organi Sisciae Valentina Badanjak Pintarić.

 

pokroviteljitekst

Otvorenju je nazočio i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić  koji je istaknuo značaj ovakvih kulturnih događanja.

 

 

Zadovoljstvo što je festival započeo u Petrinji izrazio je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović

 

 

Kroz proteklih dvanaest godina ovaj međunarodni festival svojim uspješnim programom afirmirao se kao jedan od ponajboljih orguljaških festivala u Hrvatskoj, te je upisao župe Sisačke biskupije na kartu elitne svjetske orguljaške scene.

publikatekst 1

Osim muziciranja, cilj festivala je upoznati širu javnost s velikim gubitkom orguljaške baštine koju je pretrpjela Sisačka biskupija u Domovinskom ratu, ali i potaknuti obnovu postojećih instrumenata i njihovu popularizaciju.

Po prvi puta festival gostuje u Gornjem Viduševcu, pitomom drevnom hrvatskom selu u srcu Banovine. Tamo će večeras, s početkom u 20 sati u župnoj crkvi Sv. Franje Ksaverskog, nastupiti ansambl „Camerata Garestin“. Valentina Badanjak Pintarić

 

Kroz proteklih dvanaest godina ovaj međunarodni festival svojim uspješnim programom afirmirao se kao jedan od ponajboljih orguljaških festivala u Hrvatskoj, te je upisao župe Sisačke biskupije na kartu elitne svjetske orguljaške scene. Osim muziciranja, cilj festivala je upoznati širu javnost s velikim gubitkom orguljaške baštine koju je pretrpjela Sisačka biskupija u Domovinskom ratu, ali i potaknuti obnovu postojećih instrumenata i njihovu popularizaciju.

 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.