SMŽ

Dan Obrtničke komore SMŽ

Na području županije trenutno je registrirano 1970 obrta

Na području županije trenutno je registrirano 1970 obrta

 

Održana je svečana sjednica Skupštine Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije.

 

  1. lipnja dan je ove organizacije, datum kada se obilježava konstituiranje Sisačke Trgovačko-obrtničke komore kao rezultat osnivanja prvih cehova na ovom području. Najznačajnije razdoblje organiziranog obrtništva razdoblje je nakon ostvarene samostalnosti i neovisnosti Republike Hrvatske kada se konačno otvaraju široke mogućnosti za rad i poduzetništvo kroz maksimalnu liberalizaciju tržišta, širokog apetita potražnje i proaktivnog djelovanja Hrvatske obrtničke komore, od obnoviteljske skupštine ne tako davne 1994. godine.

Danom Komore podsjeća se  na pojedince koji svojim radom i djelovanjem u komorskom sustavu doprinose razvoju i rastu naše organizacije. U ovoj su prigodi  dodijeljena  priznanja najzaslužnijima, promovirani su  novi majstore struke, pohvaljeni  najbolji naučnici  i njihovi mentori.

Obrtnici su pokretači gospodarstva , rekao je predsjednik Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije Adolf Cvanciger koji se  zahvalio se učenicima, ravnateljima škola, partnerima, loklanim samoupravama i Sisačko-moslavačkoj županiji na značajnoj potpori.

Oni kojima su danas uručena priznanja Šegrt Hlapić-  oni koji su  tek polako ulaze obrazovanjem u svijet obrtništvai istaknuo je Cvanciger.

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/06/OBRTNICI-1.mp3?_=1

 

Druga značajna kategorija su dugogodišnji vrijedni obrtnici kojima su danas uručena priznanja za životno djelo

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/06/OBRTNICI-2.mp3?_=2

 

Na području županije trenutno je registrirano 1970 obrta, broj je u opadanju, ali Cvanciger vjeruje kako će u idućoj proračunskoj godini se doći do kvalitetnijih modaliteta i da će se taj broj povećati.

Svečanosti je nazočio i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je čestitavši svim obrtnicima u našoj županij njihov dan posebno naglasio kako su obrtnici kapilarna snaga jednog gospodarstva pa tako i naše županije

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/06/OBRTNICI-3.mp3?_=3

Županija i obrtnici grade dobru suradnju, potvrdio je župan Žinić

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/06/OBRTNICI-4.mp3?_=4

 

U prošloj godini obrtnici su kroz poticajnu mjeru Poduzetnički kredita   u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna sačuvali desetak radnih mjesta i otvorili sedamdesetak novih, podsjetio je župan Ivo Žinić najavljujući i dalju suradnju s obrtnicima.

 

Uručena su priznanja za životno djelo koja se dodjeljuju obrtnicima koji imaju najmanje 20 godina obrtničkog staža, koji su najmanje 2 mandata aktivno sudjelovali u sustavu HOK-a, osobnim primjerom poticali tradicionalne obrtničke vrijednosti: solidarnost, zajedništvo, marljivost, brigu o naučnicima i koji su svojom aktivnošću neposredno doprinijeli kvaliteti struke i afirmaciji obrtništva u sredini u kojoj žive i rade. Tako su ove godine priznanja primili Filip Gelo, vlasniku obrta autoprijevoz, trgovinu i ugostiteljstvo “GELO” iz Repušnice,Đurađ Kesić, vlasnik obrta „Autoprijevoznik Kesić Đurađ“ iz Novske,Krešimir Pavlić, vlasniku proizvodnog obrta “SIPAK” iz Siska i Vlado Babić, vlasnik prijevozničkog obrta «Babić transport» iz Gline.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version