Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

“Izazovi s kojima se suočava EU i njihov utjecaj na izbore za EP 2019.”

Konferenciju je organizirao Informacijski centar EDIC Petrinja

Konferenciju je organizirao Informacijski centar EDIC Petrinja

U sklopu svojih „Dana otvorenih vrata“, Informacijski centar Europe Direct Petrinja organizirao je konferenciju na temu „Izazovi s kojima se suočava Europska unija i njihov utjecaj na izbore za Europski parlament 2019. godine“.

Sudionike konferencije pozdravio je na početku petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. Podsjetio je kako je  Petrinja u Domovinskom ratu doživjela devastaciju čije se posljedice osjećaju i danas.

„Prije pet godina kada sam preuzeo odgovornost za Grad Petrinju rekao sam jasno svima – želimo ići naprijed. S našim sredstvima to ne možemo, to je samo 70 milijuna kuna i idemo se latiti posla s Europskim fondovima. To znači imati dobru komunikaciju sa svim onim institucijama koje određuju naš smjer i naš razvoj.“

Mi smo jednostavno grad koji treba ostati sastavni dio Europe i imati ono što je najvažnije – europske vrijednosti, ali i europske standarde. To možemo samo preko Europskih fondova i ovakvih edukacijskih centara .

 

Zahvaljujući EU fondovima, Grad Petrinja danas ima u provedbi gotovo 700 milijuna kuna – 431 milijun kroz projekt Aglomeracije i više od 200 milijuna kuna kroz Intervencijski plan u sklopu Pilot projekta pet ratom pogođenih gradova.

U uvodnom izlaganju ove konferencije, Andrea Čović Vidović iz Ureda Europskog parlamenta za informiranje u Republici Hrvatskoj, predstavila je rezultate istraživanja o raspoloženju građana prema europskim institucijama. U anketnom ispitivanju provedenom među građanima svih 28 članica sudjelovao je 27.601 ispitanik.

Prema tom istraživanju, većina ispitanika smatra da je njihov glas u EU važan. Istraživanje je pokazalo i kako dvije trećine ispitanika, građana EU,  danas vidi korist od članstva svoje zemlje u toj asocijaciji , što je najviše od 1983. godine.

 

EDIC 8

Teme koje, prema ovom istraživanju, ispitanici smatraju prioritetnima su borba protiv terorizma, nezaposlenost mladih, imigracija, gospodarstvo i rast, klimatske promjene i zaštita okoliša, promocija ljudskih prava i demokracije itd.  Hrvatska spada u one zemlje čiji građani smatraju da je najbitniji problem nezaposlenost mladih. Teme su to na kojima će se vjerojatno voditi i kampanja na sljedećim izborima za Europski parlament. O izazovima s kojima se trenutno suočava Europska unija govorili su zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir i prof.dr.sc. Tihomir Cipek s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.Marijana Petir

 

 

U migrantskoj politici, smatra Petir, treba napraviti razgraničenje između ekonomske i političke migracije.

EDIC 6

Politički analitičar Tihomir Cipek upozorava kako uz izazove poput Brexita koji dolaze iz same Unije, postoje i izazovi koji dolaze izvana.

 

 

O tome kako mladi doživljavaju Europsku uniju i koliko o njoj znaju, na ovoj konferenciji govorio je prof. Vanja Ličina iz Ekonomske škole Sisak koja je jedna od 25 srednjih škola koje sudjeluje u programu „Škola ambasador Europskog parlamenta“ u sklopu kojeg upoznaju mlade, svoje učenike s tim što znači biti aktivni građanin Europske unije.

Hrvatska će 1. srpnja obilježiti petu obljetnicu članstva u EU. Na konferenciju u Petrinji, sudionici panela govorili su i o tome kako se ovi izazovi s kojima se suočava EU odražavaju na Hrvatsku?

 

EDIC 7

„Izazovi su veliki, jer Hrvatska je iz Europske unije uspjela povući vrlo malo novaca. Mi smo tu na začelju Unije. Slabiji su samo Cipar, Španjolska i Rumunjska. Naš susjed Mađarska je prošle godine uspjela povući 68 posto sredstava. Mi nešto iznad 25 posto. Mislim da je Europska unija dobra zajednica, da se može od nje profitirati, ali trebate imati sposobnu upravu i lokalnu samoupravu da bi taj novac povukli. Ja se nadam da će i ovaj naš razgovor ovdje u Petrinji biti nekakav doprinos tomu. Već sama organizacija pokazuje da lokalna uprava, sam Grad Petrinja, ima interesa za Europsku uniju, a to znači da ima interesa za EU fondove. Europska unija su za lokalnu sredinu prvenstveno Europski fondovi od kojih su brojni koji se mogu koristiti – za regionalni razvoj, kohezijski fondovi, fondovi za poljoprivredu itd. Dakle, može se imati koristi i profitirati od Unije, samo naravno treba bit spreman za to. Na koncu konca, Hrvatska je profitirala. Sam sam počeo kao euroskeptik i šalio sam se : „Koja je velika korist od Europske unije, osim što ne morate čekati u redu?“. Onda me je život demantirao. Sad morate čekati u redu, na granici, iako ste član Europske unije. Ali, Hrvatska se uspjela nekako snaći. Ipak nama treba neko vrijeme da krenemo, ali sad povlačimo znatno više novaca nego što dajemo Europskoj uniji. Dakle, u financijskom smislu to je sigurno velika korist za Hrvatsku. A u drugom smislu – dalje će se pregovarati. Znate, Europska unija vam je zajednica država u kojoj se svaka trudi sačuvati onoliko suverenosti koliko je još uvijek moguće sačuvati u nekom neposrednom procesu pregovaranja“, kazao je Cipek

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.