Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Donacija Đure Vidmarovića

Obogaćen fundus GKČ “Ante Jagar” Novska

Obogaćen fundus GKČ "Ante Jagar" Novska

Gradu Novskoj hrvatski književnik Đuro Vidmarović donirao je knjige, slike i životne memorabilije

Prihvaćajući prošle godine izbor za predsjednika Društva hrvatskih književnika, Đuro Vidmarović, hrvatski književnik i diplomat, pjesnik, prevoditelj i povjesničar, rekao je u Zagrebu, kako želi „prezentirati što više hrvatskih književnika i njihovih djela“, naglasivši da su oni nositelji identiteta hrvatskoga naroda.

Početkom ove godine u Novskoj, kazao je kako želi Gradu Novskoj donirati svoju biblioteku i cjelokupnu arhivsku građu“, zbog svoje duboke povezanost za novljanski kraj, a ovih dana ispunio je želju.

Vidmarović je početkom tjedna došao dogovriti preuzimanje knjiga iz biblioteke koju nadopunjuje godinama, kolekcije umjetničkih slika, cjelokupne životne memorabilije, arhvskih podataka i građe, koju bi na daljnje čuvanje preuzela Gradska knjižnica i čitaonica „Ante Jagar“.

– Sjećam se mladosti u Novskoj i ostao sam vjeran i vezan uz novljanski kraj. Ovo je na neki način logičan završetak što se tiče intelektulanog života i moje karijere, rekao je tom prigodom.

Đuro Vidmarović rođen je u Piljenicama, osnovnu školu i gimnaziju završio je u Kutini, a studij povijesti i filozofije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Pored književnog  rada i pisanja, radio je kao profesor, bio je saborski zastupnik u prvom sazivu Hrvatskog sabora, a kasnije i veleposlanik.

Tijekom bogatog književnog rada, proučava  povijesti i književnu baštinu hrvatskih narodnih manjina, objavio je brojne prikaze, kritike, članake i studije u Hrvatskoj i drugim zemljama. Prevodio je djela s ukrajinskog, ruskog i slovenskog jezika.

Knjige iz svoje obiteljske knjižnice Gradskoj knjižnici i čitaonici „Ante Jagar“, ranije je donirala i obitelj Lončar.

Vrijedne donacije obogatile su fundus Knižnice koja ima oko 45 tisuća naslova.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.