KULTURA

Donacija Đure Vidmarovića

Obogaćen fundus GKČ “Ante Jagar” Novska

Obogaćen fundus GKČ "Ante Jagar" Novska

Gradu Novskoj hrvatski književnik Đuro Vidmarović donirao je knjige, slike i životne memorabilije

Prihvaćajući prošle godine izbor za predsjednika Društva hrvatskih književnika, Đuro Vidmarović, hrvatski književnik i diplomat, pjesnik, prevoditelj i povjesničar, rekao je u Zagrebu, kako želi „prezentirati što više hrvatskih književnika i njihovih djela“, naglasivši da su oni nositelji identiteta hrvatskoga naroda.

Početkom ove godine u Novskoj, kazao je kako želi Gradu Novskoj donirati svoju biblioteku i cjelokupnu arhivsku građu“, zbog svoje duboke povezanost za novljanski kraj, a ovih dana ispunio je želju.

Vidmarović je početkom tjedna došao dogovriti preuzimanje knjiga iz biblioteke koju nadopunjuje godinama, kolekcije umjetničkih slika, cjelokupne životne memorabilije, arhvskih podataka i građe, koju bi na daljnje čuvanje preuzela Gradska knjižnica i čitaonica „Ante Jagar“.

– Sjećam se mladosti u Novskoj i ostao sam vjeran i vezan uz novljanski kraj. Ovo je na neki način logičan završetak što se tiče intelektulanog života i moje karijere, rekao je tom prigodom.

Đuro Vidmarović rođen je u Piljenicama, osnovnu školu i gimnaziju završio je u Kutini, a studij povijesti i filozofije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Pored književnog  rada i pisanja, radio je kao profesor, bio je saborski zastupnik u prvom sazivu Hrvatskog sabora, a kasnije i veleposlanik.

Tijekom bogatog književnog rada, proučava  povijesti i književnu baštinu hrvatskih narodnih manjina, objavio je brojne prikaze, kritike, članake i studije u Hrvatskoj i drugim zemljama. Prevodio je djela s ukrajinskog, ruskog i slovenskog jezika.

Knjige iz svoje obiteljske knjižnice Gradskoj knjižnici i čitaonici „Ante Jagar“, ranije je donirala i obitelj Lončar.

Vrijedne donacije obogatile su fundus Knižnice koja ima oko 45 tisuća naslova.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version