Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

“Slomljeni pejzaž”

Sjećanje na Gordana Lederera

Sjećanje na Gordana Lederera

Na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice, pokraj spomen-obilježja “Slomljeni pejzaž“, u petak, 10.kolovoza  obilježena je 27. obljetnica pogibije HRT-ova snimatelja Gordana Lederera, koji je 10. kolovoza 1991. na tom mjestu pogođen iz snajpera dok je snimao hrvatske branitelje u akciji tijekom napada JNA i srpskih pobunjenika na Pounje.

 

P1220166

Kod spomen obilježja počast su ,polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, odala brojna izaslanstva, među kojima, kao izaslanik predsjednice RH , umirovljeni brigadir Drago Horvat, izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved,  sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, ćzamjenik načelnika PU sisačko-moslavačke Dubravko Smolčić, glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, predsjednik Zbora ratnih izvjestitelja Marinko Čavar, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, kao i gradonačelnici i načelnici ili njihovi zamjenici, susjednih gradova i općina.

P1220170

“‘Slomljeni pejzaž’ jedno je od najljepših spomen-obilježja iz Domovinskog rata. Ono prikazuje krug života, savršenstvo koje je prekinuto silničkim činom, pucnjem.

 

P1220161

No, uspomena na Gordana Lederera živi u nama, a pucanj nije zaustavio istinu, ona se upravo zahvaljujući Gordanovim zapisima pronosi nadalje, a tako će biti i ubuduće”, istaknuo je glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić prisjetivši se susreta s Ledererom

 

Živimo u suvremenoj Republici Hrvatskoj i ne smijemo posustajati pred preprekama.

 

P1220183

Zahvaljujem svima koji su branili našu Hrvatsku Kostajnicu, rekao je u ovoj prigodi gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan

 

 

P1220189

O značaju izvješćivanja tijekom Domovinskog rata govorio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić

 

 

Ovih dana slavimo veliku pobjedu , osjećaji su nam pomiješani, sjećamo se žrtava, naših branitelja i civila,, danas govorimo koliko je važna istina o obrambenom ratu, rekao je Žinić

 

Došli smo odati počast našem prijatelju Gordanu Ledereru, prisjetiti se njegove hrabrosti i još mu jednom zahvaliti što je na dojmljiv način prenio istinu o Domovinskom ratu, rekao je u izaslanik predsjednika Vlade RH,  ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

 

Prenio je ljepotu hrvatskog zajedništva, idealizma i predanja najboljih hrvatskih mladića ideji slobode. Svijetu je prenio istinu o agresiji jugoarmije i velikosrba na Hrvatsku i na tome ćemo mu biti uvijek zahvalni. Njegovo oružje bila je njegova kamera. Bio je dio nas i uvijek s nama. Predano i hrabro radio je svoj posao.

 

P1220201

Uz sva naša nastojanja, neprijatelj nam nije dozvolio da ga odvedemo u bolnicu i spasimo mu život. Ostali smo bez istinskog prijatelja. Njegova jedinstvena djela neka nas uvijek podsjećaju na hrabrog čovjeka koji je uz profesionalizam imao i toliko ljubavi za slobodu svoje domovine, rekao je ministar Medved.

 

P1220207

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske , umirovljeni brigadir Drago Horvat u ovoj je prigodi također podsjetio na Ledererovu veliku ulogu u prenošenju istine o Domovinskom ratu, zahvalivši svima koji čuvaju sjećanje na ovog iznimnog fotografa i ratnog izvjestitelja

 

 

Podsjetimo, Gordan Lederer je boraveći s hrvatskim vojnicima , snimao neprijateljske napade, branitelje i sav užas u ratom zahvaćenoj Banovini.

P1220177P1220173P1220169P1220166P1220165P1220164P1220159

 

Vjerujemo da u Hrvatskoj nema čovjeka kojemu njegovo djelo ,Banijska ratna praskozorja, nisu izmamila suzu, ali i pokazala istinu o ratnim strahotama i tko ih je počinio. Svojom kamerom uhvatio je naše emocije, naše razgovore šutnjom i naše strepnje, posvjedočio je istinu.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.