Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Stambeno zbrinjavanje doseljenih Hrvata s područja Bosne i Hercegovine

Novi Zakon trebao bi stambeno zbrinuti 800 obitelji na području SMŽ

Novi Zakon trebao bi stambeno zbrinuti 800 obitelji na području SMŽ

U Gradu Petrinji održana je tiskovna konferencija s temom stambenog zbrinjavanja građana Petrinje, doseljenih Hrvata s područja Bosne i Hercegovine.

Prema još uvijek važećem zakonskom stanju od stambenog zbrinjavanja darovanjem obiteljske kuće ili stana u vlasništvu Republike Hrvatske izuzeti su korisnici nekretnina smještenih u naseljima Benkovac, Drniš., Glina, Gospić, Hrvatska Kostajnica, Knin, Karin Gornji, Lipik, Novska, Obrovac, Otočac, Pakrac, Petrinja, Slunj te županijama Vukovarsko – srijemskoj i Osječko – baranjskoj. Ovi korisnici stambenog zbrinjavanja nekretninu mogu steći isključivo otkupom, a temeljem Uredbe Vlade Republike Hrvatske o ouvjetima za kupnju iz 2011.godine.

 

P1220974

 

Novi zakonski prijedlog koji je prihvaćen na sjednici Vlade u srpnju ove godine donosi promjenu regulative u pravcu koji već dugi niz godina zagovara gradonačelnik Dumbović te predstavnici doseljenih Hrvata s područja Petrinje i Gline.

Stoga su na tiskovnoj konferenciji uz gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića  sudjelovali i Igor Karaturović, privremeni pročelnik Stručne službe Grada Petrinje, Ivica Čavlović, predsjednik Udruge doseljenih Hrvata Grada Gline te  Antun Tadić, zamjenik predsjednika Udruge naseljenika Grada Petrinje.

 

P1220976

 

Gradonačelnik Dumbović osvrnuo se stoga na problematiku koja postoji već nekoliko godina, dodajući,

 

 

Podsjetio je tako gradonačelnik Dumbović da su građani doseljeni s područja Bosne i Hercegovine prvim Zakonom diskriminirani jer su imali kuće u kojima su plombe.

 

 

Zahvalio se pritom svima koji su radili na tom Zakonu, uz želju da se u Saboru o njemu raspravlja u petak, kako bi nakon usvajanja, doeseljeni Hrvati napokon imali priliku stvoriti vlastiti dom.

Također, gradonačelnik Dumbović rekao je kako je predstavnike Udruge pozvao u Sabor kako bi o istoj temi i tamo razgovarali.

 

Ivica Čavlović, predsjednik Udruge doseljenih Hrvata Grada Gline zahvalio se  gradonačelniku Dumboviću i pokojnom gradonačelniku Gline Milanu Bakšiću

 

 

Istaknuvši kako njima, koji su već u srednjoj dobi, nije do odlaska iz Hrvatske i kako će na sve načine pokušati ovdje stvoriti vlastiti dom.

 

Antun Tadić, zamjenik predsjednika Udruge naseljenika Grada Petrinje također se osvrnuo na ovu problematiku,

 

 

Ovim Zakonom oko 800 obitelji na području Sisačko-moslavačke županije moglo bi steći prava na stambeno zbrinjavanje.

 

P1220977

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.