VIJESTI

U sklopu projekta razminiranja uništena veća količina mina

Kotar šuma najzagađenija minama u Hrvatskoj

Kotar šuma najzagađenija minama u Hrvatskoj

Veća količina mina pronađenih u Kotar šumi uništena je u sklopu projekta razminiranja. Naime, u samo 15 dana razminiranja na 1,7 četvornih kilometara pronađeno je i uništeno 605 mina. Jučer je uništeno njih 500. Pirotehničari procjenjuju kako će se do kraja razminiranja te površine pronaći još 500 mina.

 

 

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan je na mjestu uništavanja rekao kakva su trenutno očekivanja kad je u pitanju dovršetak razminiranja cjelokupnog hrvatskog teritorija:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/09/8.09.MODRUŠAN1.mp3?_=1

 

Sisačko-moslavačka županija je jedno od područja s najvećim brojem minskih incidenata i nesreća. Od 1996. do 2016.godine, kada je projekt prijavljen za financiranje sredstvima darovnice na području Županije, zabilježeno je 114 minskih incidenata s 38 smrtnih slučajeva te 48 teških ozljeda.

 

 

Nadzornik za kontrolu kvalitete iz Hrvatskog centra za razminiranje Tomislav Rovišćanec rekao je više o samom projektu razminiranja Kotar šume.

 

 

Na pitanje je li Kotar šuma najzagađenija minama u Hrvatskoj, Rovišćanec odgovara potvrdno:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/09/8.9.ROVIŠĆANEC1.mp3?_=2

 

Na području same Kotar šume je u 16 minskih incidenata smrtno stradalo 10, a teško ozlijeđeno 6 osoba. U protuminskoj zajednici Kotar šuma se naziva „šuma smrti“ zbog velikog broja stradalih civila i pirotehničara. Nosioc projekta je tvrtka Tornado. Njezin vlasnik Predrag Kušić je rekao više o radovima:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/09/8.9.KUŠIĆ1.mp3?_=3

 

Projekt je u potpunosti financiran sredstvima švicarske darovnice u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

 

 

Ukupni proračun projekta je 3,53 milijuna švicarskih franaka pri čemu je nacionalno sufinanciranje u vrijednosti 533 tisuće švicarskih franaka. Vrijednost komponente razminiranja je 2,8 milijuna švicarskih franaka od čega 2,4 milijuna donira švicarska dok Republika Hrvatska sufinancira ostatak iznosa.


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version