Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Proslavljeno 25 godina od osnutka župe sv. Kvirina

Sisačka župa sv. Kvirina, biskupa i mučenika proslavila je u nedjelju, 7. listopada 25 godina od osnutka kao i blagdan BDM Kraljice Krunice, suzaštitnice ove župe. Tom prigodom svečano misno slavlje u bazilici predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom i rektorom mons. Zdravkom Novakom i župnim supsidijarom i kancelarom Biskupije mr. Jankom Lulićem.

Na početku slavlja župnik Novak iznio je zanimljive podatke o broju svećenika, župnika i kapelana koji su djelovali u župi, te statistiku koliko je u ovih 25 godina podijeljeno krštenja, vjenčanja, prvih pričesti, krizmi i sprovoda, zahvalivši svima koji su pridonijeli životu i rastu ove župe.

 

IMG_20181007_193054_HHT

 

U homiliji je, pozivajući se na čitanja 27. nedjelje kroz godinu, koja govore o obitelji i biblijskoj antropologiji, biskup je rekao da je i župa jedna proširena obitelj.

„Naime, kad sv. Pavao kaže da je ljubav muža i žene slika ljubavi Krista i Crkve, tada zapravo to znači da je i Crkva obitelj. U Poslanici Hebrejima se i Krista naziva našim bratom, što još više utemeljuje istinu da smo svi mi članovi Crkve međusobno braća i sestre, jedna obitelj. Božja je zamisao od početka s čovjekom da muškarac i žena čine jedinstvo, Knjiga Postanka ih naziva ‘jednim tijelom’, a u Evanđelju Krist kaže: ‘Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja’.

Samo zbog tvrdoće srca – to je grčka riječ ‘sklerokardia’ koja znači otvrdnuće ili okamenjenost srca – postojala je rastava, ali to Bog ne želi. On želi čvrstu i vjernu ljubav između muža i žene kao temelj stabilne obitelji“, ustvrdio je biskup istaknuvši u nastavku kako je danas obitelj u krizi, svi ju napadaju i žele rastočiti. Neki je dan bio u Bruxellesu javni ‘sajam’ prodaje djece istospolnim parovima. To sigurno nije Božja volja s čovjekom, to je ljudska perverzija prirodnog zakona koji je Bog ugradio u čovjeka koji može biti sretan jedino ako poštuje taj zakon“.

 

IMG_20181007_195317_HHT

 

Biskup se također osvrnuo i na blagdan Kraljice Krunice. Nazvavši ga „borbenim blagdanom“ podsjetio je sve da ga je uveo papa Pio V., nakon što su na taj dan 1571. kršćani pobijedili islamske osvajače kod Lepanta, a tu su pobjedu pripisali zagovoru Bogorodice, kojoj u čast je papa prethodno pozvao sav kršćanski svijet na molitvu krunice.

„Danas naša borba ne treba više biti oružana nego upravo krunicom, a u obranu onih kršćanskih vrijednosti koje se niječu kada se u naše društvo uvode suvremeni protukršćanski zakoni i protunaravne ideologije. Neka ovu župu i čitavu našu Biskupiju zagovara Blažena Djevica Marija, Kraljica Krunice, neka ju štiti naš zaštitnik sveti Kvirin sisački, da i u sljedećih 25 godina napreduje u vjeri, nadi i ljubavi“, zaključio je biskup.

 

(SV)


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.