Novska

U Novskoj održan znanstveni simpozij o Luki Iliću Oriovčaninu

Utemeljitelj mnogih znanstvenih disciplina

Utemeljitelj mnogih znanstvenih disciplina

U organizaciji „Novljanskog akademskog društva“ , Grada Novske i Matice Hrvatske Novska, u Novskoj je  održan znanstveni simpozij o Luki Iliću Oriovčaninu.

O kulturološkim, sociološkim, religijskim učincima i djelovanju  Luke Ilića Oriovčanina, govorili su istaknuti povjesničari, profesori, akademici,  poznavatelji rada i života, jednog od prvaka hrvatskog narodnog preporoda, župnika, koji je ostavio svoj trag u Novskoj, Slavoniji i hrvatskoj kulturi.

 

 

Luka Ilić Oriovčanin zaređen 1843. godine,  bio je kapelan u slavonskim župama, vojni svećenik u Italiji i Madžarskoj,  župnik u Mačkovcu i Novskoj,  od 1872. godine sve do smrti 1878. godine. Pokopan je na Gradskom groblju u Novskoj. Iza sebe je ostavio  vrijedna djela sa slavonskim narodnim pjesmama, običajima i vjerovanjima.

 

 

Jedan do govornika, dr.sc. Jozo Marević, naglasio je, kako se Oriovčanin smatra utemeljiteljem hrvatske etnografije, te smatra kako se nedovoljno u javnosti zna o njemu  te da je svrha simpozija, „valorizirati djelo ovog veliko čovjeka“.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/10/LUKA-1.wav?_=1

 

 

O vrijednim povijesnim zapisima o Novskoj u predavanju „Novska i okolica u zapisima L.I. Oriovčanina“, govorio je prof. Franjo Horvat.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/10/LUKA-2.wav?_=2

 

Kako je rekao mr.sc. Mijo Gašparović, kroz svoje predavanje pokušao je predstaviti „narodne slavonske običaje, Slavonsko selo sredinom 19. stoljeća“ kroz Oriovčaninove zapise.

 

 

– Oriovčanin je utemeljio mnoge znanstvene discipline vezane za narod, numizmatiku, vezano uz jezikoslovlje, arheologiju.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/10/LUKA-3.wav?_=3

 

Mr. sc Alojz Buljan, prof. svoje predavanje posvetio je zagonetačkom naslijeđu, narodnim zagonetkama i pitalicama koje je u svojim djelima zapisivao Oriovčanin.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/10/LUKA-4.wav?_=4

 

Prof, dr. sc Stipe Botica, održao je prošle godine predavanja u prigodi 200 godina od rođenja Luke Ilića Oriovčanina, a na znanstvenom simpoziju govorio je o Oriovčaninovim djelima „Narodi slavonski običaji“ i „Slavonjske varoške pjesme“.

Desetak  tema o L.I. Oriovčanin, o kojim se govorilo  na znanstvenom simpoziju bit će objedinjeno u  u knjizi , a sve s ciljem da i znanstvena i šira javnost vrednujui prepoznaju djelo velikana hrvatske kulture.


 

 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version