Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Usvojena Direktiva o vodi za piće!

Cilj je zaštititi ljude od štetnih učinaka konzumiranja onečišćene vode

„Voda je najvrjedniji resurs i treba biti dostupna svima. Bez vode nema života, a pravo na život temeljeno je ljudsko pravo“, rekla je danas hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir povodom usvajanja stajališta Parlamenta o izmjenama Direktive o vodi za piće.

 

Petir EPP

 

Europski parlament je na danas održanoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu donio stajalište o više novih zakonodavnih propisa Unije među kojima je upravo izmjena Direktive o vodi za piće, ona koja će imati najviše utjecaja na građane širom Unije. Naime, postojećoj Direktivi Vijeća 98/83/EZ o kvaliteti vode namijenjene za ljudsku potrošnju, cilj je zaštititi ljude od štetnih učinaka konzumiranja onečišćene vode osiguravanjem da je voda sanitarno ispravna i čista. Općenito gledajući, iako je Direktiva relativno dobro provedena u državama članicama u njezinu pristupu praćenju kvalitete na točki konzumacije upotrebljavaju se parametri utvrđeni prije više od 20 godina. Izmjenama se osiguravaju uvjeti da građani Unije u narednim desetljećima i dalje imaju sigurnu i kvalitetnu vodu za piće.

Da mnogi Europljani vodu za piće smatraju važnom temom pokazuje i tema prve europske građanske inicijative „Right2Water“, za koju je prikupljeno više od 1,8 milijuna potpisa i na koju je Komisija pozitivno reagirala. Inicijativa je predana Komisiji u prosincu 2013. godine, a njome se posebno zahtijevalo da institucije EU-a i države članice budu obvezane osigurati da svi stanovnici uživaju pravo na vodu i odvodnju te da EU uloži veće napore u postizanje univerzalnog pristupa vodi i odvodnji. „Ovim putem Europski parlament pokazuje da sluša svoje građane te da odgovara na njihove zahtjeve“ rekla je Petir.

Izmjene i dopune Direktive o vodama za piće namijenjene su poboljšanju kvalitete pitke vode i njihovog pristupa te pružanju boljih informacija za potrošače. “Sada kada je Europski parlament usvojio svoje stajalište, vrijeme je da države članice učine isto. Smatram da je presudno da pregovori o ovom zakonodavnom prijedlogu završe što je prije moguće, kako bi građani mogli što skorije osjetiti rezultate” istaknuo je tom prilikom izvjestitelj Michel Dantin, francuski zastupnik iz reda Europskih pučana.

Uz brigu za veću dostupnost vode potrebno je također racionalno sagledavati i troškove povezane s potrebama građana. Europa jest blagoslovljena dovoljnim količinama vode za piće, ali treba i nadalje odgovorno postupati sa svim dostupnim izvorima kako bi ih se zaštitilo od onečišćenja. „Račun za vodu na kraju će ionako platiti građani, stoga nema mjesta euforiji – potrebno je doraditi sustav koji funkcionira da postane još bolji, ali uz što manje troškove“ zaključila je Petir.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.