VIJESTI

Zavod za unapređivanje zaštite na radu organizirao je Otvorena vrata

U suradnji s HGK – Županijskom komorom Sisak

U suradnji s HGK – Županijskom komorom Sisak

Zavod za unapređivanje zaštite na radu u suradnji s HGK – Županijska komora Sisak organizirao je danas Otvorena vrata u prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijska komora Sisak.

Otvorena vrata Zavoda su prilika za neposredan kontakt, međusobno upoznavanje, informiranje i savjetovanje o svim pitanjima iz područja zaštite na radu. Sve okupljene građane pozdravila je direktorica Brankica Grd, a više o provedbi programa Otvorenih vrata Zavoda za unapređivanje zaštite na radu rekao je ravnatelj Zavoda Vitomir Begović.

 

 

Begović je pritom istaknuo kako je ovaj događaj dogovoren početkom ove godine na radnom sastanku sa sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem. Tada su dogovorene i daljnje aktivnosti s predstavnicima Gospodarsko-socijalnog vijeća koje bi se trebalo baviti ovom problematikom na regionalnoj razini.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/10/HGK-11.mp3?_=1

 

Također, održan je i susret s predstavnicima Strukovne grupacije zaštite na radu i zaštite od požara ŽK Sisak.

 

 

Program Otvorenih vrata i Savjetovalište 3u1 otvoreni su poslodavcima, ovlaštenicima poslodavaca, sindikalnim povjerenicima, članovima radničkih vijeća, povjerenicima radnika za zaštitu na radu, stručnjacima zaštite na radu, ovlaštenim osobama za poslove zaštite na radu i ostalima koje zanima problematika zaštite na radu.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/10/HGK-21.mp3?_=2

 

Ravnatelj Zavod za unapređivanje zaštite na radu osvrnuo se i na statističke podatke.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/10/HGK-3.mp3?_=3

 

Stoga je Hrvatska gospodarska komora dogovorila s ravnateljstvom policije i Hrvatskim autoklubom povećanje edukativnih i informativnih aktivnosti kako bi se povećala sigurnost radnika kao sudionika u prometu. Time bi se pokušao smanjiti broj stradalih osoba, jer čak oko  20% ozljeda nastaje pri putovanju.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/10/HGK-4.mp3?_=4

 

 

Nakon krize u građevinarstvu, intenzitet radova i broja radnika u građevinarstvu se u posljednje tri godine povećao. Dolazi sve više radnika koji nisu dovoljno stručno obučeni za radove u građevinarstvu, a samim time nisu dovoljno upoznati niti s mjerama zaštite na radu.

Općenito, u 2017.godini, usporedivši stopu ozljede na radu na 1000 radnika, sa stopom 15,83 Sisačko-moslavačka županija nalazi se na trećem mjestu, iza Osječko-baranjske i Požeško-slavonske.

Osim u Savjetovalište zaštita na radu 3u1, posjetitelji su se mogli informirati o primjeni propisa, učinkovitom organiziranju i upravljanju zaštitom na radu i na području pješačke zone. Tamo su  predstavnici Zavoda za unapređivanje zaštite na radu dijelili promotivne materijale, promovirali europsku i nacionalnu kampanju vezanu uz zaštitu na radu, razgovarali i informirali o aktivnostima Zavoda, te značaju dobre zaštite na radu.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version