Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

“Zrinski od Bribirskih Šubića do Čakovečkih Zrinskih”

Održan 5. međunarodni znanstveni skup

Održan 5. međunarodni znanstveni skup

Peti međunarodni znanstveni skup “Zrinski od Bribirskih Šubića do Čakovečkih Zrinskih (1102.-1347.-1546.-1671.-1703.)“ u organizaciji Zrinske garde održan je u petak, 26. listopada u Čakovcu i subotu, 27. listopada u Sisku. Cilj ovog znanstvenog skupa bio je sustavno predstavljanje rezultata znanstvenih istraživanja uloge i značenja Zrinskih i Frankopana u hrvatskoj povijesti i kulturi te kulturna suradnja i gospodarsko povezivanje područja na kojima su djelovali Zrinski i Frankopani, u ovom slučaju Čakovca, Siska i Zrina. Na ovogodišnjem skupu sudjelovalo je 12 predavača, Hrvatske,  Slovenije, Mađarske, Austrije i Crne Gore.

 

_MG_5287

_MG_5272

 

Suorganizatori znanstvenog skupa su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatsko katoličko sveučilište, Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“, Muzej Međimurja Čakovec, Međimurska županija, Zagrebačka nadbiskupija, Sisačka biskupija, Varaždinska biskupija, Matica hrvatska i Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“.

Na početku sisačkog dijela skupa sve okupljene pozdravili su predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel, predsjednik Povjerenstva znanstvenog skupa mons. Juraj Kolarić i sisački biskup Vlado Košić koji je progovorivši o mučeničkoj povijesti rodnog mjesta Nikole Šubića Zrisnkog, podržao prijedlog osnivanja Instituta Zrinski, ali i pozvao odgovorne da i Zrin postane dio tog projekta.

 

_MG_5349

 

Nakon radnog dijela gosti su posjetili sisačku katedralu, a zatim su se uputili i u Zrin. Tamo su u biskupovoj pratnji posjetili gradilište srušene župne crkve Našašća sv. Križa, stari grad i crkvu Sv. Marije Magdalene te pomoli se ispred spomen-križa za sve članove obitelji Zrinski kao i za sve stradale Zrinjane u Drugom svjetskom ratu.

Sva izlaganja s ovog skupa bit će objavljena u posebnom zborniku koji će se izdati i promovirati tijekom iduće godine.

 

_MG_5331

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.