Petrinja

Banijska šara – treća autohtona pasmina svinja u Hrvatskoj

Spašena od izumiranja!

Spašena od izumiranja!

Nastanak pasmine banijske šare svinje dogodio se u vrijeme uvođenja engleskih pasmina svinja u naše uzgoje zbog popravljanja proizvodnih karakteristika. Tako je 1882. godine uspješno križana turopoljska krmača s nerastima crne berkšir pasmine, što se može smatrati počecima nastanka banijske šare svinje. Godine 2015. Vijeće za istraživanja u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede odobrilo je projekt pod nazivom „Revitalizacija uzgoja banijske šare svinje“. Također, 2015. godine formirana je i Udruga uzgajivača svinja „Banijska šara“. U projektu revitalizacije uzgoja sudjelovali su Agronomski fakultet, Veterinarski fakultet, Hrvatska poljoprivredna agencija, Udruga uzgajivača svinja „Banijska šara“ i Grad Petrinja. U proljeće ove godine udruga je uz rezultate istraživanja i podnijela zahtjev Ministarstvu poljoprivrede za priznavanje ove pasmine, što se u konačnici i dogodilo.

 

 

Predsjednik Udruge uzgajivača svinja “Banijska šara” Mladen Čačić rekao je da je priznavanjem ove pasmine, ona zapravo spašena od izumiranja. Naime, nakon što je svinjska kuga 2002. i 2003. istrijebila velik broj jedinski ove pasmine,uz veliki napor, sačuvane su preostale.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/11/BANIJSKA-4-online-audio-converter.com_.mp3?_=1

 

Željko Horvat, nositelj OPG-a u Srednjim Mokricama, četiri godine uzgaja ovu pasminu svinja i puno mu znači što je banijska šara priznata pasmina.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/11/BANIJSKA-1-online-audio-converter.com_.mp3?_=2

 

Privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu Grada Petrinje Ante Marić prije 15 godina napisao je Program revitalizacije banijske šare svinje.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/11/BANIJSKA-5-online-audio-converter.com_.mp3?_=3

 

Nije bilo lako doći do toga da se ova pasmina prizna, rekao je gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/11/BANIJSKA-3-online-audio-converter.com_.mp3?_=4

 

“Želim da uživamo u ljepoti prirode naše Banovine, želim da pokažemo kako su ljudi ovdje dobro organizirani i da ovo područje koje je u Domovinskom ratu platilo ogromnu cijenu bude jedna trajna vrijednost Domovine Hrvatske.  Ovim događajem se pokazuje da ta sinergija dolazi do izražaja i da je ovo dodana vrijednost lijepe naše Domovine.”

 

 

Rješenje o priznavanju nove pasmine pod nazivom Banijska šara uručio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/11/BANIJSKA-2-online-audio-converter.com_.mp3?_=5

 

Stočarstvo treba biti sektor koji je vrhunac poljoprivredne proizvodnje, zaključio je Tolušić. Tako je na Popis pasmina, sojeva i hibrida domaćih životinja koje se uzgajaju u Republici Hrvatskoj i Popis izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja uvrštena i Banijska šara svinja!

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version