Popovača

Na području Grada Popovače planira se izgradnja kompostane

Kompostana u naselju Stružec bi se trebala završiti tokom 2019. godine

Kompostana u naselju Stružec bi se trebala završiti tokom 2019. godine

Na području naselja Stružec, Grad Popovača, trenutno se gradi treće kompostište u Republici Hrvatskoj. Jučer je tim povodom održana i prezentacija na kojoj su mještani upoznati s aktualnim projektom o kojem je više rekao gradonačelnik Josip Mišković.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/11/KOMP-1.mp3?_=1

 

 

Ugovorom je definirano da će građani Grada Popovače moći besplatno dovoziti svoj otpad, ističe gradonačelnik.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/11/KOMP-2.mp3?_=2

 

 

Kompostana bi se trebala završiti tokom 2019.godine.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/11/KOMP-3.mp3?_=3

 

 

Plan gospodarenja otpadom zamišljen je kao koncept kružnog gospodarstva koji uključuje smanjenje količine otpada, njegovu ponovnu uporabu, recikliranje i kompostiranje. Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom koja je stupila na snagu početkom studenoga prošle godine, propisano je da u roku od tri mjeseca jedinice lokalne samouprave donesu odluke o načinu pružanju javnih usluga prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada, a s obzirom na poskupljenje usluge odvoza otpada od strane EKO MOSLAVINE d.o.o., uz izgradnju kompostane, novootvoreno reciklažno dvorište, čije su usluge za građane Grada Popovače u potpunosti besplatne, trebale bi uvelike olakšati građanima problem zbrinjavanja otpada.

Također, gradonačelnik Mišković istaknuo je kako će se za rad kompostane koristiti i drvna sječka, koja će se dobiti uklanjanjem amorfe iz Lonjskog polja. Po uzoru na modele kompostane izgrađene na otoku Krku, te u Gradu Prelogu, i ova je lokalna zajednica prepoznala problem, te je odlučila napraviti civilizacijski iskorak. U osnovnim školama  i dječjem vrtiću su već provođene edukativne radionice, na kojima su najmlađi naučili kako provoditi primarnu selekciju „smeća“ kod kuće i gdje ga, na ispravan način odložiti.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version