SMŽ

Obredom “krštenja mošta” tradicionalno proslavljeno Martinje

Popovačka Udruga Škrlet pretvorila mošt u mlado vino!

Popovačka Udruga Škrlet pretvorila mošt u mlado vino!

Obredom “krštenja vina” popovačka Udruga vinogradara i voćara Škrlet tradicionalno je obilježila još jedno Martinje. U Vinskom podrumu u Popovači uz članove su se okupili i brojni gosti. Po prvi puta ovoj je ceremoniji prisustvovao sisačko-moslavački župan sa svojim zamjenikom Romanom Rosavcem,  dok je u ime Grada Popovače sve prisutne srdačno pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Ivica Keser.

 

 

Tradicionalne ceremonije i pučke veselice u čast sv. Martina, zaštitnik vinara i vinograda koji je pokopan 11. studenog 397. godine karakteristične su za naš kraj. Obred “krštenja vina” zapravo predstavlja pretvaranje mošta u mlado vino, a tradicionalno ga slave i moslavački vinari okupljeni u Udrugu Škrlet, koju je 1999.godine osnovala grupa zaljubljenika u vino moslavačkog kraja. Uz unapređenje i promoviranje autohtone sorte škrlet u županiji i van nje, ali i provođenja brojnih drugih aktivnosti, jedan od ciljeva je i obilježavanje prigodnih datuma, istaknuo je predsjednik te Udruge Igor Kovačević.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/11/martinje-1-online-audio-converter.com_.mp3?_=1

 

 

 

Kovačević nam otkriva više o značaju sv. Martina te o vinogradarskoj godini koja je na izmaku.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/11/martinje-2-online-audio-converter.com_.mp3?_=2

 

Svečani obred krštenja mladog vina članovi Udruge su po tradiciji izveli prema moslavačkim običajima prilagođenim „Križevačkim štatutima“. Vinski biskup oslobodio je mošt od svih nečistoća čime je i službeno pretvoren u vino. Za svaki oblik neprimjerenog ponašanja na ceremoniji neposlušni su kažnjeni ispijanjem vina ili vode, klečeći ispred vinskog biskupa.

 

 

Da je sve bilo iznimno zabavno i zanimljivo potvrdio nam je sisačko – moslavački župan Ivo Žinić koji je nazočio obredu.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/11/martinje-3-online-audio-converter.com_.mp3?_=3

 

Čestitao je potom župan vinarima i vinogradarima na svemu što čine kako se ovi običaji ne bi zaboravili.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/11/martinje-4-online-audio-converter.com_.mp3?_=4

 

 

Ceremoniji je nazočila i Vinska kraljica Sisačko – moslavačke županije Antonija Puškarić, a po njenom završetku  župan Žinić zajedno sa zamjenikom Romanom Rosavcem uveličao je proslavu Martinja popovačkoj Udruzi umirovljenika “Zlatna dob”.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version