VIJESTI

Predstavljamo: Udruga veterana ZMIN-a “Radar” Sisak

Kroz postrojbu tijekom Domovinskog rata prošlo oko 200 vojnika

Kroz postrojbu tijekom Domovinskog rata prošlo oko 200 vojnika

Neposredno nakon što je 57. samostalni bataljun HV-a 16. rujna 1991. godine, od JNA zauzeo radarsku bazu, utemeljena je postrojba od 14 pripadnika, čija je zadaća bila da osposobi radarske uređaje. U suradnji s kontrolom leta s Plesa, osposobljeni su stručnjaci koji su tijekom cijelog rata nadzirali nebo te otkrivali nailazak neprijateljskih zrakoplova ili projektila.

 

 

Razgovaramo sa Brankom Jurkovićem, predsjednikom Udruge veterana ZMIN-a “Radar” Sisak

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/11/ZMIN-1.mp3?_=1

 

Za ishod  Domovinskog rata dragocjena je  djelatnost Druge radarske postrojbe Hrvatske vojske, koja je daleko od očiju javnosti, nadzirala nebo iz radarske postaje u Šašnoj Gredi kod Siska

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/11/ZMIN-2.mp3?_=2

 

Postrojba se nalazila na prvoj crti bojišnice u dometu raketno-topničkog djelovanja  neprijatelja, te mogućnošću izvođenja diverzantsko terorističkih i ostalih napadnih djelovanja zbog važnosti samog položaja.

Privremeno je ustrojen črtvrti radarski vod Sisak-Šašna Greda , osposobljeni su radarski uređaji, prekretnica je to u sustavu zračnog motrenja.

Neprijatelj je tada imao apsolutnu premoć u zraku, masovno je koristio zrakoplovstvo na svim visinama letenja, posebno malim i srednjim, pa iz tih razloga zapovjedništvo odlučuje izmjestiti mobilne radare  sa položaja Šašna Gread kako bi se disperzijom radarskih uređaja smanjili eventualni učinci neprijatelja koji je dobro znao samu lokaciju radarske baze.

 

 

Osniva se tako radarski vod na području Moslavine , ratnog naziva „Lovac“. Početkom 1992. godine  postrojba „17 radarski vod Šašna Greda prerasta u 2.RP 1.b ZMIN.

Kroz  2. radarsku postrojbu Hrvatske vojske prošlo je oko 200 vojnika, članovi Udruge veterana zračnog motrenja i navođenja (ZMIN) “Radar” podsjećaju svaki puta, pa su tako i na ovogodišnjoj obilježbi obljetnice postrojbe podsjetili na  odgovornu i nezamjenjivu zadaću posade baze te uvjetima u kojima je postrojba djelovala. Jurković ističe i odličnu suradnju s drugim udrugama proisteklima iz Domovinskog rata

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2018/11/ZMIN-3.mp3?_=3

 

Dodajmo još kako su na ovogodišnjoj svečanosti uručena i Priznanja, i to Ivici Ivši i Petru Bagi.

2.RP i RP „Lovac“ , kao i cjelokupni sustav ZMIN u RH je temelj onoga što danas imamo, a sve je to učinjeno u vrlo složenim uvjetima, uz visoko domoljublje, inicijativu i kreativnost.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version