Za tijesto će vam trebati:
2,4 dcl mlakog mlijeka
1 vrećica instant kvasca
100 g šećera
540 g glatkog brašna
1 jaje
2 žumanjka
200 g omekšalog maslaca
2 žličice arome vanilije
1 limun samo korica
1 žličica soli
1/2 žličice kardamoma
1/2 žličice muškatnog oraščića
1/2 žličice cimeta
Za dodatke:
250 g grožđica
80 g kandirane narančine korice
80 g kandirane limunove korice
80 g sjeckanih ili listića badema
1 dcl ruma
200 g marcipana
Za posipanje:
100 g otopljenog maslaca
šećer u prahu
Postupak pripreme:
Grožđice, kandiranu narančinu i limunovu koricu, kao i bademe stavite u zdjelu i prelijte rumom. Pustite da se namače dok pripremate tijesto. Pomiješajte mlako mlijeko, kvasac i žlicu šećera pa ostavite na toplom da se kvasac aktivira. Ostatak šećera pomiješajte s brašnom pa dodajte sve ostale sastojke (jaje, žumanjke, omekšali malac, vaniliju, koricu limuna, sol i začine). Na kraju dodajte i podignuti kvasac s mlijekom.
Kuhačom ili špatulom dobro izmiješajte sve sastojke pa nakon toga rukama (ili što je daleko jednostavnije, u samostojećem mikseru kukom za tijesto) mijesite 10-ak minuta. Čistu posudu lagano nauljite pa u nju prebacite tijesto i ostavite da se pokriveno diže sat, sat i pol. Podignuto tijesto malo “ispušite” dlanom pa mu dodajte suho i kandirano voće (ako slučajno nije popilo sav rum, prvo ga procijedite da ne bude prevlažno) te malo izmijesite dok se voće ne rasporedi po tijestu (i to je lakše kukom za tijesto).
Tijesto prebacite na podlogu posipanu brašnom, pa istanjite i formirajte kvadrat. Od marcipana napravite “kobasicu” (dužine kao i stranica tijesta). “u mislima” podijelite kvadrat na tri trećine pa položite marcipan na granicu lijeve i srednje trećine. Prebacite lijevu stranu preko marcipana (do granice srednje i desne trećine). Zatim i desnu trećinu prebacite ulijevo preko prethodne dvije. Sve malo pritisnite da se dobro spoji, a onda položenom kuhačom ili nekim drugim duguljastim predmetom napravite malu udubinu po dužini stollena. To mu daje tradicionalan oblik.
Prebacite ga na pleh za pečenje (na pek papir), pokrijte i ostavite da se diže još 45 minuta do sat vremena. Kad se završno digne pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Topli Stollen premažite otopljenim maslacem i obilato posipajte šećerom u prahu. Ako je potrebno, ponovite to još jednom sve dok ne dobijete koru od maslaca i šećera. Ona će pomoći da duže ostane svjež. Ovakav Stollen dobro zamotajte u prianjajuću foliju i možete ga na hladnom i suhom mjestu čuvati oko dva tjedna.