Ostalo

Europski parlament usvojio Rezoluciju o postupku Unije za odobravanje pesticida

Preporučuje se stroži postupak ispitivanja i autorizacije pesticida u Europskoj uniji

Preporučuje se stroži postupak ispitivanja i autorizacije pesticida u Europskoj uniji

Europski parlament na svojoj je prvoj ovogodišnjoj plenarnoj sjednici održanoj u Strasbourgu prošlog tjedna, usvojio Rezoluciju o postupku Unije za odobravanje pesticida. Rezoluciju kojom se preporučuje stroži postupak ispitivanja i autorizacije pesticida u Europskoj uniji podržala je i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, ujedno i članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2019/01/PETIR-1.mp3?_=1

 

 

Dakle, glifosat bi trebao izaći iz upotrebe.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2019/01/PETIR-2.mp3?_=2

 

 

Eurozastupnica Petir napominje kako je možda najvažnije naglasiti da poljoprivrednici ovdje neće osjetiti nikakvu štetu, jer nova aktivna tcvar neće štetiti okolišu, neće utjecati na zdravlje poljoprivrednika i na hranu koja se proizvodi.

 

 

Podsjetimo, Petir se zalagala i za pojačane mjere kontrole prilikom uvoza voća i povrća iz trećih zemalja, a koje su u skladu s odgovorom koji je Europska komisija dostavila odgovarajući na njezino zastupničko pitanje koje im je u kolovozu 2016. Petir postavila nakon razgovora s hrvatskim voćarima i povrtlarima. Od Komisije je tada Petir zatražila informaciju o mjerama koje države članice mogu poduzeti kako bi spriječile uvoz poljoprivrednih proizvoda tretiranih agrokemijskim sredstvima koja nemaju odobrenje za uporabu u EU i Komisija je potvrdila da Hrvatska smije uvesti dodatne mjere kontrole. Marijana Petir žali što je Ministarstvo poljoprivrede svega nekoliko dana provedbe tih mjera iste ukinulo i time propustilo zaštititi interese naših poljoprivrednika ali potrošača.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version