SMŽ

“Gvozdansko – hrvatsko velejunaštvo bez svjetskog uzora”

Predstavljeno drugo dopunjeno izdanje autora Damira Borovčaka

Predstavljeno drugo dopunjeno izdanje autora Damira Borovčaka

Knjiga  „Gvozdansko-hrvatsko velejunaštvo bez svjetskog uzora“, autora Damira Borovčaka predstavljena je u četvrtak, 10. siječnja u dvorani Ivana Pavla II. u prostoru Sisačke biskupije. Riječ je o drugom, dopunjenom i izmjenjenom izdanju monografije Damira Borovčaka, a temelj je događaj iz 1578.godine , povijesno utemeljen događaj, kada su hrvatski vojnici braneći Domovinu pred najezdom Turaka 13. siječnja svi umrli na zidinama utvrde Gvozdansko.

 

 

Do drugog izdanja ove knjige došlo je nakon što je prvo, koje je sadržavalo  iz 2012.rasprodano, rekao je  autor Damir Borovčak

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2019/01/GVOZDANSKO-1.mp3?_=1

 

Podsjetimo kako su  zapovjednici utvrde Gvozdansko grofovi Zrinskih – Damjan Doktorović, Juraj Gvozdanović, Nikola Ožegović i Andrija Stipšić, zajedno  su s tristotinjak ljudi  tri mjeseca odolijevali napadima Turaka koje je predvodio Ferhat–paša.

Na kraju su turski osvajači osvojili Gvozdansko s vojskom od deset tisuća vojnika, no nisu pobijedili jer kada su ušli u grad svi su branitelji bili na svojim položajima – smrznuti. Iz poštovanja prema junačkoj obrani hrvatskih vojnika Ferhat-paša je poslao po katoličkog svećenika koji je branitelje Gvozdanskog pokopao po katoličkom obredu.

 

 

Predstavljanju knjige nazočio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2019/01/GVOZDANSKO-2.mp3?_=2

 

Župan je, u ovoj prigodi, hrabrost branitelja Gvozdanskog povezao s  hrabrošću hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

 

 

Na predstavljanju su govorili i hrvatski branitelji Miljenko Bađun i Ivica Matošević ,te sisački biskup Vlado Košić i generalni vikar Sisačke biskupije mons.Marko Cvitkušić.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version