Popovača

Povodom Svjetskog dana vlažnih staništa održan skup “Budućnost na rubu močvare”

Ovogodišnja manifestacija nosi poruku “Vlažna staništa i klimatske promjene”

Ovogodišnja manifestacija nosi poruku "Vlažna staništa i klimatske promjene"

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Kutini i Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje u Strušcu je 2. veljače održan skup “Budućnost na rubu močvare”. Skup je organiziran tradicionalno povodom Svjetskog dana vlažnih staništa koja su na međunarodnoj razini zaštićena Ramsarskom konvencijom.

 

 

„Ovo je 18. manifestacija koja je ušla u četvrti ciklus.” – rekao je predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Kutini Dragutin Pasarić.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2019/02/BUDUCNOST-1-online-audio-converter.com_.mp3?_=1

 

Ovom manifestacijom  nastoji se podići svijest o značajnoj ulozi vlažnih staništa za ljude i prirodu te ukazati na važnost njhiova očuvanja u borbi protiv negativnih utjecaja klimatskih promjena, istaknula je Marijana Kapa, viša stručna savjetnica u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, koja je ujedno posjetiteljima i približila značenje ovogodišnje poruke Ramsarske konvencije.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2019/02/BUDUCNOST-0-online-audio-converter.com_.mp3?_=2

 

Skup je otvorio sisačko – moslavački župan Ivo Žinić koji je podsjetio kako močvarno stanište Lonjsko polje obuhvaća više od 50 hektara površine, zaštićeno je područje, a Županija čini sve kako bi i dalje ostalo zaštićeno i sačuvano za buduće generacije.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2019/02/BUDUCNOST-2-online-audio-converter.com_.mp3?_=3

 

Istaknuo je župan Ivo Žinić dodavši kako bi tome trebao pridonijeti i projekt povećanja privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra „Crna roda“ Osekovo, financiranog sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova.

 

 

Vlažna staništa predstavljaju jedan od najproduktivnijih ekoloških sustava jer pohranjuju dvostruko više ugljika nego sve svjetske šume zajedno. Podsjetila je na to i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir koja je nazočila skupu.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2019/02/BUDUCNOST-3-online-audio-converter.com_.mp3?_=4

 

 

 

Potporu skupu redovito daje Grad Popovača, a na skupu je nazočio i gradonačelnik Josip Mišković.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2019/02/BUDUCNOST-4-online-audio-converter.com_.mp3?_=5

 

 

U sklopu skupa održan je i Okrugli stol “Od Strušca 2002. do Strušca 2019.“, a skup su svojim literarnim radovima uveličali učenici Područne škole Stružec, dok je u kulturnom dijelu programa nastupila Vokalna skupina KUD-a Stružec.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version