Ostalo

Domaće krafne

Tradicionalan domaći recept za šuplje, mekane, lagane krafne

Tradicionalan domaći recept za šuplje, mekane, lagane krafne
  • 1 svježi kvasac 40 g
  • prstohvat šećera
  • oko 2.5 dcl toplog mlijeka
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • 2 žlice šećera
  • 4 žlice ulja
  • 2 žlice ruma ili rakije
  • 1 vanil šećer
  • 500 g mekog brašna
  • prstohvat soli
  • limunova korica
  • 1 l ulja za prženje krafni
  • šećer u prahu za posipanje
  • dodatno brašno za posipanje

 

Priprema:

Zagrijte mlijeko i izvažite potrebne sastojke, ostale sastojke pripremite.

U manju posudicu namrvite kvasac sa prstohvatom šećera i 1.5 dcl toplog mlijeka. Ostaviti da se diže na toplom oko 10 minuta. Ako ne nabubri, ponoviti sa novim kvascem.

U jednoj posudi pjenasto umutiti jaje, žumanjke, šećer, ulje, rum i vanil šećer.

U veću plastičnu posudu za miješenje stavite brašno, dodajte uzdigli kvasac, izmućena jaja, prstohvat soli  i limunovu koricu.

Mikserom i posebnim nastavkom za tijesta počnite mijesiti tijesto. Raditi pokrete mikserom kao da rukom mijesite. Onako gore dole – krenite od sebe gore, pa nazad prema sebi.

Postepeno dodavajući ostatak toplog mlijeka. Zavisno o brašnu trebat će više ili manje. Tijesto treba biti ljepljivo, ali kompaktno. Kada se počne odvajati od posude (nakon par minuta) prestanite mijesiti mikserom i nastavite mijesiti rukama tako da prebacite tijesto iz posude na pobrašnjenu površinu i mijesite rukama. Dodajte si još otprilike šaku brašna kako biste umijesili lijepo glatko dizano tijesto koje se ne ljepi za ruke. Ako vam ruke budu od brašna slobodno ih operite pa se vratite mijesiti tijesto.

Posudu sa tijestom pokrijte krpom i ostavite na toplom da se utrostruči. (oko sat vremena).

Kada se je tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i kratko ga još premijesite. Premiješeno tijesto sada razvaljajte na debljinu od 1 cm. Slobodno si dodatno pobrašnite tijesto od ispod i gore kako vam se nebi ljepilo. Ukoliko vam se tijesto teško valja i onako vam se skuplja nazad prema sebi – znači da ste dobro izmjesili tijesto i da će krafne biti jako fine


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version