Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Jesmo li uistinu ravnopravne?

U organizaciji SMŽ održana tribina u povodu Međunarodnog dana žena

U organizaciji SMŽ održana tribina u povodu Međunarodnog dana žena

„Jesmo li uistinu ravnopravne?“  tribina u organizaciji sisačko-moslavačke županije okupila je sinoć u sisačkom Hotelu Panonija velik broj žena iz političkog i društvenog života Siska i Županije. O temi je, među ostalima , govorila i  Ivanka Roksandić, predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije.

zenetrib19smzb

Na ovo pitanje, prije svega trebaju odgovoriti žene, rekla je Roksandić, a potom odgovore očekujemo i od javnosti

 

Međutim, sretna sam što se sve više mladih žena uključuje u politiku, a i dobiva značajne funkcije na svojim radnim mjestima. Mislim da je to zaista korak naprijed, ali zasigurno ne dovoljan“, rekla je Roksandić.

 

zenetrib19smzg

Pogledamo li sastav današnjeg Hrvatskog sabora i sa ovim brojem žena koliko ih trenutno ima u Hrvatskom saboru, onda ćemo reći da nismo ravnopravne, rekla je jedna od sudionica u raspravi , saborska zastupnica iz Siska, dr. Željka Josić

 

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je istaknula kako još uvijek ima prostora za unapređivanje položaja žena danas u društvu. „Sa ovog skupa želim poslati poruku da danas 19 godina nakon Ustavnog načela ravnopravnosti spolova, preko 10 godina nakon uvođenja Zakona o ravnopravnosti spolova, još uvijek postoji prostor i mjesto za unapređivanje položaja žena danas u društvu. Ja kao pravobraniteljica za ravnopravnost spolova svjedočim iznimno teškoj situaciji danas na tržištu rada s kojima se suočavaju žene, pogotovo ostvarujući majčinstvo. Jako puno govorimo o demografskoj, populacijskoj politici, jako puno govorimo o podizanju kvalitete života i građana i građanki, međutim zaista kao svi odgovorni danas u društvu i političke stranke, i lokalna zajednica, i nacionalne institucije, zaista trebaju ozbiljno sankcionirati one koji na takav način destabiliziraju i provode diskriminaciju na tržištu rada“, kazala je Ljubičić.

zenetrib19smzg

Zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak je istaknuo kako u Županijskoj upravi radi više od 70 posto žena, kao što su žene u većini slučajeva i na čelnim ravnateljskim funkcijama u županijskim institucijama.

 

Na tribini su na pitanje Jesmo li ravnopravne odgovarale i  dekanica Metalurškog fakulteta Zdenka Zovko Brodarac, lektorica Europske rukometne federacije Lidija Bojić Čačić te projekt menadžerica Krunoslava Kosina Milutinović.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.