Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Svjetski dan voda

Vode su naše blago!

Vode su naše blago!

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka. Prve važne preporuke o problemima vezanim za vodu i vodne resurse bile su prezentirane na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama koja je održana 1977. godine u Mar del Plati (Argentina). Nakon konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeirou, Opća skupština UN-a je rezolucijom od 22. veljače 1993. odlučila da se 22. ožujak svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, diljem svijeta, posebno skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse.

Vode su naše blago, poručuje i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Roman Rosavec.

 

 

 

Svake godine obilježavanje ovog dana ima i određenu temu, u Hrvatskim vodama ističu da je ove godine naglasak na vodi kao osnovnom ljudskom pravu.

Tim povodom, o problemima nestašice i nedostupnosti vode za ljudsku potrošnju s kojima se susreću milijuni ljudi diljem svijeta govori se i na obilježavanju koje organiziraju u Nacionalnom parku Plitvička jezera, na kojem sudjeluje i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Republika Hrvatska je po rezervama vode među najbogatijim zemljama Europe i svijeta, 36 posto ukupne površine Hrvatske pokriveno je vodama, a godišnje se u za potrebe vodoopskrbe crpi 460.000.000 kubika vode.

“Razvijenost vodoopskrbe je na zavidnoj razini, a radi se i na daljnjem unaprjeđenju vodoopskrbnih sustava posebno na ruralnim područjima i otocima”, ističu u Hrvatskim vodama.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.