Ostalo

Ramazanska poruka glavnog imama sisačkog Alem ef. Crnkić

Ramazan šerif mubarek olsun!

“U susret smo mjesecu Ramazanu koji po lunarom kalendaru nastupa sa zalaskom sunca u nedjelju, 05. svibnja 2019., a prvi dan ramazanskog posta je u ponedjeljak, 06. svibnja 2019.

Kao najodabraniji i najvažniji mjesec u godini za islamske vjernike, Ramazan je mjesec posta, treće temeljne islamske dužnosti; mjesec početka Objave Kur’ana ali i mjesec svekolikog milosrđa, dobročinstva i dobrih djela.

Kroz ramazanski post vjernici izgrađuju i jačaju moralno-etičke aspekte svoje ličnosti suzdržavajući se od negativnih riječi, misli i osjećanja čime se jedino postiže punina, potpunost i cjelovitost posta, pored suzdržavanja od hrane i tjelesnih užitaka od zore do zalaska sunca što je najnižna razina posta.

U Ramazanu muslimani intenzivnije uče, proučavaju i razmišljaju o brojnim univerzalnim kur’anskim porukama, a jedna od najvećih poruka Kur’ana jeste “biti čovjek”, “činiti dobro i dobra djela”. U Ramazanu muslimani se više trude biti otvorenog uma i srca primjenjujući životno načelo Božijeg poslanika Muhammeda a.s. koji je rekao da su “najpotpuniji i najbolji vjernici koji žele drugima isto što i sebi” odnosno “oni koji se trude biti od koristi drugim ljudima, zajednici i društvu”.

I ovaj Ramazan muslimani u gradu Sisku dočekuju u znaku izgradnje Islamskog kulturnog centra koji je vizijski zamišljen kao rasadnik i svjetionik dobra ili trajno zajedničko dobro za sve dobronamjerne ljude. Ramazan je poput odgojne mjesečne škole u kojoj odgajamo duše, napajamo srca duhovnošću s kojom želimo oplemeniti i uljepšati svijet oko sebe.

Neka i ovaj Ramazan bude mjesec istinske promjene u našim životima, molim Svevišenjeg da iz Ramazana izađemo bolji nego što smo ušli u njega i da Ramazan dočekamo i provedemo onako kako je najbolje-u postu, pobožnosti i dobrim djelima.

Ramazan šerif mubarek olsun!

Glavni imam sisački

Alem ef. Crnkić, prof.”

Foto: Sisak.hr


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version