KULTURA

16. međunarodna konferencija Castrum Bene ”Burg und wirtschaft“

Od 21. do 25. svibnja u Kutini i Sisku

Od 21. do 25. svibnja u Kutini i Sisku

U organizaciji Muzeja Moslavine Kutina, Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, međunarodnog udruženja Castrum Bene i Povijesne udruge Moslavina, od 21. do 25. svibnja 2019. u Kutini u  Muzeju Moslavine te u Sisku, u Starom gradu održava se 16. međunarodna konferencija Castrum Bene ”Burg und wirtschaft“. Naime, radi se o prvoj međunarodnoj znanstvenoj burgološkoj konferenciji koja se organizira na području Hrvatske.

Na konferenciju se prijavilo  50 uglednih znanstvenika iz 9 zemalja s 36 usmenih i 8 posterskih izlaganja. Treba istaknuti da je jedan od prijavljenih izlagača Prof. em. Dr. phil. Werner Meyer koji u europskim znanstvenim burgološkim krugovima slovi za jednog od najvećih živućih stručnjaka za srednjovjekovne utvrde.

 

 

Na svečanom otvorenju koje je jučer održano u Kutini, gradonačelnik Zlatko Babić, uz riječi dobrodošlice okupljenima je predstavio ljepote moslavačkog kraja, područja koje je prepoznato od davnina, čemu svjedoče brojni ostaci utvrda, starih gradova te  pavlinskih samostana.

 

 

Međunarodno udruženje Castrum Bene okuplja vodeće srednjoeuropske stručnjake za utvrde (arheolozi, povjesničari, povjesničari umjetnosti, arhitekti) s ciljem razmjene iskustva i znanja vodećih srednjoeuropskih burgologa, kako bi se zajedničkim naporima istražilo, konzerviralo, ali i populariziralo što više srednjovjekovnih utvrda. Udruženje je osnovano 1989. u Mađarskoj, a u njemu su trenutačno zastupljeni znanstvenici burgolozi iz Mađarske, Austrije, Rumunjske, Češke, Slovačke, Slovenije i Hrvatske te svaka od zemalja ima po jednog stalnog predstavnika u Predsjedništvu te zamjenika. Hrvatska se pridružila Udruženju 2011., a 2017. je preuzela predsjedavanje Udruženjem, a time i obvezu organizacije ove velike međunarodne burgološke konferencije (2019.).

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version